Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Oboseala mentală afectează capacitatea de a merge la oamenii în vârstă

    Energia mentală scăzută poate afecta modul de mers pe jos la persoanele în vârstă, mai mult decât oboseala fizică. Noi cercetări subliniază relaţia dintre capacitatea de mers pe jos şi starea de spirit raportată la sine.



    Oboseala mentală, nu cea fizică, afectează capacitatea de a merge la oamenii în vârstă


    Cercetătorii de la Universitatea Clarkson din New York, Statele Unite, au studiat un grup de persoane în vârstă (vârsta medie de 75 ani), în timp ce îndeplineau sarcini fizice şi psihice obositoare.

    Testul privea mersul pe jos la viteză normală timp de şase minute - înainte şi după componentele cognitive.

    Senzorii LED încorporaţi în traseul de mers pe jos au captat viteza şi lungimea pasului.

    Partea cognitivă a testului a constat din mai multe activităţi matematice de scădere şi identificarea vizuală a numerelor şi secvenţelor specifice pe ecranul unui computer.

    Persoanele studiate şi-au raportat starea de spirit, motivaţia şi nivelul energiei după testele fizice şi cognitive.

    Echipa de cercetare a folosit o formulă de corelare bine cunoscută (coeficientul de corelaţie Pearson) pentru a determina relaţia dintre starea de spirit raportată la sine şi performanţa fizică.

    Nu a existat nici o schimbare în mers în ceea ce priveşte oboseala mentală în primele 30 de secunde ale testului de mers pe jos.

    Cu toate acestea, viteza de mers şi lungimea pasului, mai târziu în perioada de testare, au scăzut în mod semnificativ la persoanele care au raportat mai multă oboseală cognitivă, dar nu ca răspuns la nivelurile de energie fizică scăzută.

    Este nevoie de mai multe studii "pentru a evalua în continuare de ce senzaţiile de energie fizică şi oboseală nu sunt legate de mers," au spus cercetătorii.

    15 MAI 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O mică moleculă numită tetrandrina, extrasă dintr-o plantă din Asia, a demonstrat că are potenţial de inhibare a infecţiei celulelor umane albe din sânge în vitro şi de a preveni boala Ebola.
    Un extract din planta Tripterygium wilfordii numită şi Thunder of God vine, folosită în medicina tradiţională chineză de peste 2000 de ani, a fost utilizat cu succes pentru a trata în laborator animale obeze.
    Un nou studiu sugerează că un tip de acid gras omega 3 oferă persoanelor care sunt obeze sau au o dietă săracă şansa de a evita leziuni hepatice grave.
    Moleculele găsite pe telefoanele mobile dezvăluie o cantitate uimitoare de informaţii despre sănătatea proprietarului şi stilul său de viaţă, inclusiv despre preferinţele alimentare şi despre medicamentele utilizate.
    Cercetătorii de la Peter MacCallum Cancer Centre din Melbourne au descoperit că solventul N-metil-2-pirolidonă (NMP) poate fi folosit pentru a distruge celulele canceroase la pacienţi şi poate ajuta sistemul imunitar să lupte cu boala.
    Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh arată rolul pe care îl au genele în dorinţa unor persoane de a consuma alimente sărate.