Ştiri / Ştiinţă |
Oceanul Arctic eliberează metan în atmosferă
GH. MĂNOIU | 28 IULIE 2022
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Stockholm au descoperit în cursul expediţiei cu spărgătorul de gheaţă Oden, emisii masive de metan care ies din panta continentală a fundului Mării Laptev din nordul coastelor Siberiei.
Acest metan pare să provină din hidraţii de metan, clustere de metan prinse în apa îngheţată din cauza presiunii înalte şi a temperaturii scăzute. Odată cu încălzirea apelor din adâncuri, aceşti hidraţi de metan eliberează metanul care ajunge la suprafaţă şi parţial în atmosferă.
Emisiile de metan au fost găsite la adâncimi cuprinse între 500 şi 150 metri. În mai multe locuri, bulele de metan pot fi văzute chiar la suprafaţa oceanului.
Rezultatele preliminare ale analizelor probelor de apă de mare arată nivelul metanului dizolvat, de 10 până la de 50 de ori mai mare decât nivelul de fond.
Mecanismul ar putea avea la bază infiltrarea apei calde din Oceanul Atlantic în Oceanul Arctic la adâncimi de 200 până la 600 metri.
Măsurători recente au evidenţiat că această apă a devenit mai caldă. Permafrostul submarin, acel sol îngheţat, asemănător solului îngheţat din tundra arctică, începe să se dezgheţe şi să elimine metanul blocat.
Metanul este un gaz cu puternic efect de seră şi eliminarea lui în atmosferă poate duce la modificări ale climei.
Datele culese de expediţie sunt cruciale pentru a face predicţii privind cantitatea de metan din atmosferă şi efectele ei.