Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Oceanul de pe Enceladus seamănă cu unele lacuri sărate de pe Pământ

    Oceanul subteran descoperit de curând pe luna îngheţată a lui Saturn, Enceladus, este similar cu unele dintre lacurile sărate de pe Pământ, care poartă viaţă.



    Enceladus.


    Astrobiologii cred că această lună mică este cel mai bun loc pentru a căuta viaţă extraterestră în sistemul nostru solar.

    Satelitul este geologic activ, cu gheizere puternice care trec prin coaja de gheaţă. Aceste gheizere conţin apă despre care cercetătorii cred că vine de la un ocean situat sub suprafaţa de gheaţă a lunii.

    Cercetătorii au studiat datele colectate de nava spaţiala Cassini de la NASA, care orbitează planeta Saturn din 2004 şi au descoperit că oceanul pe Enceladus este probabil sărat şi are un pH bazic de 11 sau 12, pH-ul neutru fiind 7. Unele organisme de pe Terra sunt capabile de a trăi în astfel de condiţii.

    Concentraţia mare de clorură de sodiu (NaCl) face ca oceanul de pe Enceladus să semene cu lacurile sifon, cum ar fi Mono Lake din California. Este o veste bună pentru cei care vânează viaţă extraterestră, fiindcă Mono Lake adăposteşte o faună ce include unele forme de creveţi şi diferiţi microbi.

    Modelul echipei sugerează că pH-ul ridicat al oceanului se explică prin serpentinizare, un proces în care rocile metalice din zona superioară a lui Enceladus se transformă în minerale datorită contactului cu apa.

    23 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sonda Cassini de la NASA a descoperit că satelitul lui Saturn, Enceladus, adăposteşte un ocean subteran de apă lichidă. Cercetătorii privesc acum micuţa lună a îndepărtatei planete ca pe o potenţială casă pentru microbi extratereştri.
    Camera instalată la bordul sondei Juno este operaţională şi trimite date după ce nava s-a plasat pe orbită în jurul celei mai mari planete a sistemului nostru solar, Jupiter.
    Wide-field Infrared Survey Explorer şi Spitzer Space Telescope au descoperit ceea ce pare să fie cel mai rece pitic maro, un corp asemănător unei stele care este la fel de rece ca şi Polul Nord al Pământului.
    NASA a declarat că roverul său de pe Marte, Curiosity, a măsurat un vârf de metan, semn potenţial de viaţă, în atmosfera din jurul său şi a detectat molecule organice într-un eşantion de rocă colectat de forajul laboratorului robotic.
    O rachetă purtătoare rusească Proton-M care transporta un satelit mexican s-a defectat şi s-a prăbuşit în Siberia, la scurt timp de la lansare.
    Astronomii au descoperit o planetă stâncoasă care are o greutate de 17 ori mai mare decât Pământul şi este de două ori mai mare ca dimensiune.