Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Omega-3 ajută copiii să doarmă mai bine

    Un studiu realizat de Universitatea Oxford, a arătat că o creştere a consumului de acizi graşi omega-3 care se găsesc în uleiul de peşte şi alte fructe de mare, ajută copiii să aibe un somn mai bun.



    Omega-3 ajută copiii să doarmă mai bine. Foto: Leohoho/Unsplash


    Studiul a analizat modelul de somn a 362 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 9 ani.

    Copiii au fost împărţiţi în două grupe şi toţi au purtat un senzor de somn la încheietura mâinii. Un grup a primit o doză zilnică de 600 miligrame de supliment de acizi graşi omega-3 din alge timp de 16 săptămâni, celălalt grup a primit un placebo.

    Copiii care au primit suplimentul de alge au avut aproape o oră de somn în plus şi mai puţine episoade de trezire în timpul somnului, comparativ cu grupul de control.

    Părinţii au evoluat calitatea somnului copiilor lor înainte şi după perioada de studiu, folosind un chestionar care a inclus durata somnului, coşmaruri, episoade de veghe, tulburări de respiraţie şi oboseala de peste zi.

    Pe baza chestionarului s-a constatat că 40 la suta dintre copii sufereau regulat de tulburări ale somnului.

    Cercetătorii au format un grup de 34 de copii cărora li s-au monitorizat cu ajutorul unor senzori mişcările în pat pentru cinci nopţi.

    Astfel s-au evidenţiat diferenţele semnificative în calitatea somnului între copiii care au primit suplimente şi cei din grupul de control.

    Rezultatele sunt preliminare şi vor mai urma studii suplimentare pentru a oferi dovezi decisive privind legatura dintre somn şi acizii grasi.

    6 IANUARIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Gurdon Institute din Cambridge au dat naştere la forme primitive de spermă artificială şi ovule din celule stem, într-o performanţă medicală care ar putea schimba înţelegerea bolilor legate de vârstă şi a problemelor de fertilitate.
    Dacă, până acum, schizofrenia a fost legată de factori de mediu şi genetici, un nou studiu realizat la Şcoala de Medicină Veterinară a Universităţii din Pennsylvania, leagă o cincime din cazurile temutei maladii, de infectarea cu Toxoplasma gondii, un parazit transmis prin sol, carne insuficient gătită şi fecale de pisică.
    Cercetatorii de la University of California Irvine, din Statele Unite, au studiat extractul din Rhodiola rosea, planta utilizata de secole in Europa si Asia de nord pentru efectul sau antistres, si au constatat ca el creste speranta de viata la musculitele de fructe cu aproape 24%.
    Cercetătorii de la Appalachian State University Human Performance Laboratory, Statele Unite, au descoperit că planta Rhodiola rosea protejează alergătorii de maraton împotriva infecţiei virale.
    Un compus găsit în alimente comune, cum ar fi strugurii roşii şi arahide, poate ajuta la prevenirea declinului memoriei legat de vârstă.
    Conform cercetărilor făcute de oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health, bolnavii în stadii incipiente ale sclerozei multiple ar putea să stopeze evoluţia bolii printr-un aport crescut de vitamina D.