Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Omega 3 opreşte deteriorarea ficatului
Un nou studiu, efectuat de cercetătorii de la Oregon State University din Statele Unite, sugerează că un tip de acid gras omega 3 oferă persoanelor care sunt obeze sau au o dietă săracă şansa de a evita leziuni hepatice grave.
Rezultatele oferă ceva ce nu poate realiza nici un medicament disponibil, deoarece milioane de oameni din lume încearcă şi nu reuşesc să susţină pierderea în greutate sau să aibe o dietă optimă.
Suplimentele de acid docosahexaenoic (DHA), unul dintre cei mai importanţi acizi graşi omega 3, opresc progresia steatohepatitei nealcoolice (NASH).
Caracterizată prin inflamaţia ficatului, stres oxidativ şi fibroză, NASH este un factor de risc substanţial pentru ciroză şi cancer la ficat.
Având în vedere că nu există metode pentru a opri progresia NASH, altele decât terapia de scădere în greutate, acest supliment poate fi un ajutor semnificativ.
Suplimentele cu DHA nu au fost în măsură să obţină remisia completă a NASH, dar au oprit înrăutăţirea ei chiar şi în condiţiile unei "diete occidentale".
Pacienţii cu NASH au niveluri foarte scăzute de acizi graşi omega 3. Atunci când aceste niveluri sunt ridicate, progresia bolii se opreşte.
Omega 3 reglează căile biologice importante, incluzând sinteza acidelor graşi, oxidarea şi defalcarea trigliceridelor sau a grăsimilor din sânge. DHA pare să fie unul dintre cei mai semnificativi acizii graşi omega 3 şi joacă un rol în repararea leziunilor hepatice.
Cele mai ridicate niveluri de DHA se găsesc în peştii graşi, cum ar fi somonul, macroul, tonul şi sardinele şi într-o măsură mult mai mică în anumite alimente cum ar fi păsările de curte, ficatul, gălbenuşul de ou şi unele tipuri de alge.
S-a constatat că acidul eicosapentaenoic (EPA), un alt acid gras omega 3 valoros, nu scade grăsimea hepatică şi fibroza la oameni, probabil datorită procentului mic în care organismul uman transformă EPA în DHA.