Ştiri / Mapamond |
Un oras cautat de secole a fost descoperit in jungla Hondurasului
O echipa de cercetatori de la University of Houston si National Center for Airborne Laser Mapping, din Statele Unite, au trasat o harta a unei regiuni indepartate si neexplorate din padurea tropicala a Hondurasului si au gasit ruine ce pot apartine orasului pierdut Ciudad Blanca, cautat de secole.
Actiunea a facut parte dintr-un proiect mai mare, de cartografiere a Hondurasului.
Padurea tropicala Mosquita i-a fascinat pe cercetatori, dar au constatat ca in imaginea din satelit nu se vede sub bolta extrem de groasa a copacilor.
Pentru a depasi acest obstacol, ei au cerut ajutorul celor de la National Center for Airborne Laser Mapping care au venit cu tehnologia LiDAR.
Aceasta tehnologie permite maparea siturilor arheologice si a mai fost folosita cu succes in situl Caracol din Belize, unde, desi terenul era acoperit de vegetatie, a permis identificarea de ruine si terase agricole, nedescoperite de arheologii ce lucrau in zona de ani buni.
LiDAR este o tehnologie noua care trimite impulsuri laser din avion la sol pentru scanare si masurare si poate vedea prin copaci datorita lungimii mici de unda a laserului. Raza laser se reflecta de sol si este captata de senzorul din avion, putand da o imagine exacta a suprafetei de la sol. In acest fel se pot cartografia zone inaccesibile.
S-a acoperit zona cu 25 pana la 50 impulsuri laser pe metru patrat si s-au obtinut mai mult de patru miliarde de fotografii cu laser. O serie de zone au fost cartografiate si imaginile colectate au fost filtrate pentru a indeparta vegetatia si a se vedea doar terenul gol.
Apoi, o examinare atenta, a dus la descoperirea de potentiale ruine arheologice, structuri facute de mana omului: o piata centrala si cladirile din jur, un amfiteatru, o structura piramidala.
S-au oferit astfel informatii esentiale pentru arheologii care urmeaza sa mearga pe teren si sa verifice ce este acolo. Explorarea completa a sitului ar putea dura 50-100 de ani, dar va fi cea mai importanta descoperire arheologica a secolului XXI.
GH. MANOIU | 18 MAI 2013