Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Un oras cautat de secole a fost descoperit in jungla Hondurasului


    O echipa de cercetatori de la University of Houston si National Center for Airborne Laser Mapping, din Statele Unite, au trasat o harta a unei regiuni indepartate si neexplorate din padurea tropicala a Hondurasului si au gasit ruine ce pot apartine orasului pierdut Ciudad Blanca, cautat de secole.



    Coasta Mosquitia din Honduras. Foto: NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, and U.S./Japan ASTER Science Team.
    Actiunea a facut parte dintr-un proiect mai mare, de cartografiere a Hondurasului.

    Padurea tropicala Mosquita i-a fascinat pe cercetatori, dar au constatat ca in imaginea din satelit nu se vede sub bolta extrem de groasa a copacilor.

    Pentru a depasi acest obstacol, ei au cerut ajutorul celor de la National Center for Airborne Laser Mapping care au venit cu tehnologia LiDAR.

    Aceasta tehnologie permite maparea siturilor arheologice si a mai fost folosita cu succes in situl Caracol din Belize, unde, desi terenul era acoperit de vegetatie, a permis identificarea de ruine si terase agricole, nedescoperite de arheologii ce lucrau in zona de ani buni.

    LiDAR este o tehnologie noua care trimite impulsuri laser din avion la sol pentru scanare si masurare si poate vedea prin copaci datorita lungimii mici de unda a laserului. Raza laser se reflecta de sol si este captata de senzorul din avion, putand da o imagine exacta a suprafetei de la sol. In acest fel se pot cartografia zone inaccesibile.

    S-a acoperit zona cu 25 pana la 50 impulsuri laser pe metru patrat si s-au obtinut mai mult de patru miliarde de fotografii cu laser. O serie de zone au fost cartografiate si imaginile colectate au fost filtrate pentru a indeparta vegetatia si a se vedea doar terenul gol.

    Apoi, o examinare atenta, a dus la descoperirea de potentiale ruine arheologice, structuri facute de mana omului: o piata centrala si cladirile din jur, un amfiteatru, o structura piramidala.

    S-au oferit astfel informatii esentiale pentru arheologii care urmeaza sa mearga pe teren si sa verifice ce este acolo. Explorarea completa a sitului ar putea dura 50-100 de ani, dar va fi cea mai importanta descoperire arheologica a secolului XXI.

    GH. MANOIU | 18 MAI 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii din nordul Greciei au descoperit un schelet în mormântul de la Amphipolis ce datează din timpul lui Alexandru cel Mare, cel mai mare site arheologic de înmormântare din Grecia.
    Arheologii au descoperit o reşedinţă din secolul 6 î.Hr. aflată sub un palat în centrul Romei, o dovadă că oraşul antic a fost mult mai mare decât se credea anterior.
    O echipă internaţională de arheologi, care lucrează în Belize, a descoperit unul dintre cele mai mari morminte regale maya, care conţine un trup de bărbat, oase de animale, lame din obsidian şi panouri acoperite cu hieroglife.
    Arheologii de la University College London si University of York au facut noi cercetari asupra complexului de la Stonehenge si au ajuns la concluzia ca acesta a fost initial un cimitir, apoi un loc de intalnire la sarbatori, unde veneau oameni din toate provinciile Britaniei preistorice.
    Resturile unor statui ce ar putea fi ale faraonilor din dinastia a nouăsprezecea (secolul al XIII-lea î.e.n.) au fost descoperite într-o groapă din apropierea templului lui Ramses al II-lea, la periferia oraşului Cairo, din Egipt.
    Cercetatorii de la Instituto Nacional de Antropología e Historia din Mexic au descoperit o adevarata colectie de imagini sapate in piatra in desertul alb Coahuila. Aceste petroglife sunt legate si de alte descoperiri arheologice din zona, varfuri de sageti sau obiecte din piatra.