Ştiri / Ştiinţă |
Orca şi caşalotul, printre cele mai inteligente cetacee
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, au identificat la cetacee diferenţe între mărimea relativă a creierului.
În regnul animal, cele mai inteligente sunt balenele şi delfinii, ambele specii făcând parte din familia cetaceelor.
Cercetătorii au analizat 90 de specii de cetacee şi au descoperit că cele care au un creier mai mare, cum sunt balena ucigaşă sau orca şi caşalotul, prezintă structuri şi comportamente sociale mai complexe.
Cercetătorii au creat o bază de date privind mărimea creierului, structurile sociale şi comportamentele culturale la toate speciile de cetacee.
Grupul de specii cu cel mai mare creier în raport cu dimensiunea corpului sunt delfinii, balena ucigaşă şi balena pilot.
Atât delfinii, cât şi balenele, sunt extrem de jucăuşi, învaţă unul de la altul şi au o comunicare complexă. Este greu de înţeles ce inteligenţă au şi oamenii de ştiinţă nu ştiu decăt puţin despre ceea ce sunt capabili.
De exemplu, preferinţele alimentare ale balenelor ucigaşe fac parte dintre comportamentele lor cele mai complexe.
Alte cetacee cu creier mare au, de asemenea, comportamente sofisticate, cum ar fi caşaloţii mamă, care păzesc cu rândul puii, pentru a-i proteja în timp ce vânează, iar delfinii cu nas mare trăiesc în comunităţi structurate şi folosesc bureţi de mare pentru a-şi proteja ciocurile în timp ce caută alimente.