Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    ORDIN nr. 225 din 21 iulie 1995 privind aprobarea Normativului-cadru de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie


    ORDIN nr. 225 din 21 iulie 1995 privind aprobarea Normativului-cadru de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie
    Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 189 din 21 august 1995

    Ministru de stat, ministrul muncii si protectiei sociale, avand in vedere:
    - Legea nr. 5/1965 cu privire la protectia muncii, modificata prin Decretul nr. 48/1969;
    - Hotararea Guvernului nr. 448/1994 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale;
    - H.C.M. nr. 304/1975 privind acordarea, utilizarea si intretinerea echipamentului de protectie si a echipamentu-lui de lucru, emite urmatorul ordin:

    Art. 1. - Se aproba Normativul-cadru de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

    Art. 2. - Incepand cu data publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial al Romaniei, se abroga Ordinul secretarului de stat, seful Departamentului protectiei muncii din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, nr. 58 din 10 mai 1991.


    Ministru de stat,
    ministrul muncii si protectiei sociale,
    Dan Mircea Popescu


    ANEXA: NORMATIV-CADRU de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie

    Partea I: Terminologie

    1. Protectia individuala:

    - Masura de protectie a muncii prin care se previne sau se diminueaza actiunea factorilor de risc asupra unei singure persoane.

    Protectia individuala reprezinta o modalitate de prevenire a accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale, la care se apeleaza in cazurile cand au fost epuizate, atat cat este rezonabil posibil, orice alte mijloace tehnice si organizatorice de protectie a muncii sau cand nu pot fi avute in vedere asemenea mijloace.
    Protectia individuala se realizeaza cu ajutorul mijloacelor individuale de protectie (M.I.P.); prin intermediul ei se poate combate un numar limitat de factori de risc.

    2. Mijloc individual de protectie:

    - Mijloc individual destinat protectiei unui singur muncitor si care este purtat de acesta.

    Mijloacele individuale de protectie fac parte din categoria protectorilor a caror particularitate o reprezinta faptul ca isi indeplinesc functia de protectie prin interpunerea intre factorul de risc si organismul uman. In unele situatii mijloacele individuale de protectie au o functie de protectie indirecta, in sensul ca utilizarea lor previne declansarea unor fenomene care ar putea conduce la accidente de munca. (Exemplu: lenjeria de corp din fibre naturale, care se acorda ca mijloc individual de protectie in cazul lucrului cu substante explozive, nu protejeaza impotriva efectelor unei explozii, dar previne posibila initiere a unei explozii, ca urmare a incarcarilor electrostatice ce s-ar putea acumula pe o lenjerie care ar contine fibre sintetice.)

    3. Functie de protectie:

    - Functia realizata de un mijloc de protectie prin care se combate actiunea unui factor de risc asupra organismului uman sau numai se semnalizeaza existenta unui factor de risc.

    4. Protector:

    - Obstacol destinat a fi interpus intre un factor de risc si organismul uman pentru a realiza o functie de protectie prin impiedicarea contactului intre acestia.

    5. Echipament individual de protectie (E.I.P.):

    - Totalitatea mijloacelor individuale de protectie cu care este dotat muncitorul in timpul lucrului.
    Echipamentul individual de protectie trebuie sa asigure protectia muncitorului impotriva tuturor factorilor de risc care actioneaza asupra sa in timpul indeplinirii sarcinii de munca.

    6. Echipament individual de lucru (E.I.L.):

    - Totalitatea mijloacelor individuale utilizate in procesul de munca pentru protejarea imbracamintei personale a muncitorilor impotriva uzurii si murdaririi excesive.
    Echipamentul individual de lucru nu indeplineste functii de protectie impotriva accidentelor si bolilor profesionale.

    7. Sortiment (de mijloace individuale de protectie):

    - Grup specific de mijloace individuale de protectie care asigura protectie aceleiasi parti anatomice, caracterizata prin aceeasi forma generala si caracteristici functionale.
    Exemplu: incaltaminte de protectie.

    8. Tip (de mijloace individuale de protectie):

    - Grup specific de mijloace individuale de protectie din cadrul unui sortiment, caracterizate prin faptul ca realizeaza protectia impotriva aceluiasi factor de risc.
    Exemplu: incaltaminte de protectie cu bombeu metalic, rezistent la socuri.

    9. Factor de risc (de accidentare si imbolnavire profesionala):

    - Factori (insusiri, stari, procese, fenomene, comportamente) proprii elementelor implicate in procesul de munca si care pot provoca accidente de munca sau boli profesionale.

    Factorii de risc constituie cauze potentiale ale accidentelor de munca si bolilor profesionale. Dupa producerea acestor evenimente negative, factorii de risc se transforma in cauze ale accidentelor si bolilor profesionale.

    10. Factor periculos:

    - Factor de risc a carui actiune asupra executantului duce, in anumite conditii, la accidentarea acestuia.

    11. Factor nociv:

    - Factor de risc a carui actiune asupra executantului duce, in anumite conditii, la imbolnavirea acestuia.

    Partea II: Instructiuni de aplicare

    1. Prevederi generale
    1.1. Prezentul normativ stabileste cadrul general de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie. In baza lui, agentii economici vor intocmi pentru fiecare loc de munca liste interne de dotare cu echipament individual de protectie, adecvat executarii sarcinilor de munca in conditii de securitate.
    1.2. Normativul-cadru se aplica in intreaga economie nationala, cu exceptia activitatilor reglementate prin normative specifice (M.Ap.N., C.S.E.N., P.S.I. etc.).
    1.3. Agentii economici au obligatia sa acorde gratuit echipamentul individual de protectie atat personalului propriu, cat si tuturor categoriilor de persoane care desfasoara activitati in incinta acestora (personal de control, personal detasat la locul respectiv de munca, elevi sau studenti care efectueaza stagii de practica, vizitatori etc.).
    1.4. Echipamentul individual de protectie acordat unei persoane trebuie sa asigure protectia acesteia impotriva tuturor factorilor de risc care actioneaza cumulativ asupra sa in timpul indeplinirii sarcinii de munca.
    1.5. Reglementarea acordarii echipamentului individual de lucru se va face de catre consiliul de administratie al fiecarui agent economic, conform dispozitiilor legale.

    2. Acordarea echipamentului individual de protectie
    2.1. Echipamentul individual de protectie se acorda in conformitate cu criteriile stabilite la pct. III din tabelul de mai jos, astfel incat sa satisfaca cerintele prevazute la pct. 1.4.
    La aparitia unui factor de risc nou, neinclus in tabel, agentii economici vor solicita Inspectiei de stat pentru protectia muncii verificarea si completarea listei criteriilor de acordare a echipamentului individual de protectie, respectiv stabilirea dotarii necesare, corespunzatoare.
    2.2. Stabilirea mijloacelor individuale de protectie (sortimente si tipuri), care compun echipamentul individual de protectie ce trebuie acordat unei persoane, se face pe baza analizei si cumularii factorilor de risc la care aceasta este expusa pe durata indeplinirii sarcinii de munca. In cadrul acestor analize se vor avea in vedere atat nivelul factorilor de risc si duratele reale de expunere la actiunea acestora, cat si partile corpului expuse la actiune. Fac exceptie de la regula factorii de risc nenormati.
    2.3. Analiza factorilor de risc, alegerea sortimentelor si a tipurilor de mijloace individuale de protectie, durata normata de folosire a acestora, diferentiata pe categorii de personal si conditii concrete de munca, precum si modul de acordare a acestora (inventar personal, inventar sectie etc.) se fac de catre comisii mixte, compuse din personal de specialitate apartinand regiilor autonome, societatilor comerciale cu capital de stat sau privat si un reprezentant al organizatiilor sindicale si se aproba de consiliul de administratie.
    La stabilirea sortimentelor si tipurilor se va avea in vedere diferentierea acestora pe sexe si marimi.
    In cazurile in care unele meserii se executa in conditii care duc la un grad inalt de nocivitate sau de murdarire excesiva si rapida a echipamentului de protectie, pentru asigurarea unei mai bune intretineri, comisia poate propune acordarea a cate 2 bucati din sortimentele respective, cu dublarea duratei de utilizare, stabilita pentru o singura bucata. Dotarea pe loc de munca se va aduce la cunostinta fiecarui angajat in cadrul instructajului introductiv general sau la semnarea contractului de munca.
    2.4. La identificarea si stabilirea nivelului factorilor de risc comisia va apela la organe specializate (Sanepid, laboratoare toxicologice, institute de cercetare-proiectare etc.) pentru efectuarea de masuratori si expertize, urmarindu-se eliminarea empirismului si subiectivismului.
    2.5. Modalitatea de acordare a mijloacelor individuale de protectie - inventar personal sau inventar de sectie - va fi stabilita de comisie avand in vedere prevederile pct. 2.4. si considerentele de igiena legate de purtarea anumitor sortimente si tipuri de mijloace individuale de protectie, considerente care pot conduce la acordarea acestora doar in inventar personal.
    2.6. La modificarea conditiilor de munca, conducerea agentului economic are obligatia de a asigura mijloacele individuale de protectie necesare, conform noii situatii, si instruirea executantului in legatura cu utilizarea corecta a acestora.

    3. Utilizarea echipamentului individual de protectie
    3.1. Agentii economici au obligatia sa instruiasca personalul privind modul de utilizare si caracteristicile echipamentului individual de protectie.
    3.2. Agentii economici au obligatia sa asigure verificarea periodica a calitatilor de protectie ale mijloacelor individuale de protectie, in conformitate cu prevederile din instructiunile de utilizare a acestora, convenite prin contractele incheiate intre beneficiari si furnizori.
    3.3. Agentii economici au obligatia sa asigure conditii pentru curatarea sau denocivizarea mijloacelor individuale de protectie functie de tipul acestora, conditiile de utilizare si prevederile STAS de produs sau ale instructiunilor de utilizare. In acest sens trebuie sa-si asigure compartimente specializate sau sa apeleze la serviciile altor unitati.
    3.4. Agentii economici au obligatia sa creeze conditii pentru depozitarea, intretinerea si repararea mijloacelor individuale de protectie, astfel incat sa se asigure conservarea calitatilor de protectie ale acestora.
    3.5. Personalul muncitor, precum si celelalte categorii de persoane care beneficiaza de echipament individual de protectie, au urmatoarele obligatii:
    - sa cunoasca caracteristicile si modul corect de utilizare a mijloacelor individuale de protectie din dotare, prevazute in STAS sau in instructiunile de utilizare;
    - sa poarte intregul echipament individual de protectie pe toata durata indeplinirii sarcinii de munca sau a activitatii pe care o desfasoara in unitate;
    - sa utilizeze echipamentul individual doar in scopul pentru care acesta a fost atribuit si sa se preocupe de conservarea calitatilor de protectie ale acestuia;
    - sa prezinte mijloacele individuale de protectie la verificarile periodice prevazute in instructiunile de utilizare si pentru curatare sau denocivizare;
    - sa solicite un nou mijloc individual de protectie, atunci cand, din diverse motive, mijlocul individual de protectie avut in dotare nu mai prezinta calitatile de protectie necesare.

    4. Prevederi finale
    4.1. Agentii economici sunt obligati sa inlocuiasca mijloacele individuale de protectie care nu mai poseda calitatile de protectie pentru conditiile pentru care au fost acordate, de fiecare data cand se constata acest lucru, indiferent de motiv.
    4.2. Pierderea calitatilor de protectie inainte de termenul prevazut de producatori si dovedita a se fi produs din vina purtatorului indreptateste agentul economic la recuperarea pagubei pe seama purtatorului.
    4.3. Nepurtarea echipamentului individual de protectie, in cazul cand acesta este corect acordat si in stare de functionare, sau utilizarea acestuia in alte conditii decat cele prevazute de instructiunile de utilizare, va fi sanctionata conform legislatiei in vigoare.
    4.4. Executantul unei sarcini de munca are dreptul de a refuza executarea acesteia daca nu i se asigura mijloacele individuale de protectie necesare prevazute in normativ, fara ca refuzul sa atraga asupra sa masuri disciplinare.

    Partea III: Criterii de acordare a echipamentului individual de protectie











    *) Se au in vedere numai factorii de risc, respectiv pericolele de accidentare sau imbolnavire profesionala care pot fi combatute (eliminate sau diminuate) cu ajutorul echipamentului individual de protectie.
    **) Conform standardelor in vigoare.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA