Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    ORDONANTA DE URGENTA nr. 108 din 24 octombrie 2003 pentru desfiintarea inchisorii contraventionale


    ORDONANTA DE URGENTA nr. 108 din 24 octombrie 2003 pentru desfiintarea inchisorii contraventionale
    Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 747 din 26 octombrie 2003

    In temeiul art. 114 alin. (4) din Constitutie,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    Art. I. - Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

    1. Litera c) a alineatului (2) al articolului 5 va avea urmatorul cuprins:

    "c) prestarea unei activitati in folosul comunitatii."

    2. Litera d) a alineatului (2) al articolului 5 se abroga.

    3. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 6. - (1) Avertismentul si amenda contraventionala se pot aplica oricarui contravenient persoana fizica sau juridica.

    (2) Prestarea unei activitati in folosul comunitatii se poate aplica numai contravenientilor persoane fizice."

    4. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 9. - (1) Prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore.

    (2) Sanctiunea prevazuta la alin. (1) se stabileste alternativ cu amenda."

    5. Alineatul (2) al articolului 10 va avea urmatorul cuprins:

    "(2) Cand contraventiile au fost constatate prin acelasi proces-verbal, sanctiunile contraventionale se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava sau, dupa caz, maximul general stabilit in prezenta ordonanta pentru prestarea unei activitati in folosul comunitatii."

    6. Alineatul (4) al articolului 11 va avea urmatorul cuprins:

    "(4) Minorul care nu a implinit varsta de 16 ani nu poate fi sanctionat cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii."

    7. Alineatul (3) al articolului 14 se abroga.

    8. Articolul 22 se abroga.

    9. Articolul 43 se abroga.

    10. Articolul 45 se abroga.

    Art. II. - Ordonanta Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunilor prestarii unei activitati in folosul comunitatii si inchisorii contraventionale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 642 din 30 august 2002, aprobata prin Legea nr. 641/2002, se modifica dupa cum urmeaza:

    1. Titlul ordonantei va avea urmatorul cuprins:

    "ORDONANTA privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii"

    2. Alineatele (1) si (2) ale articolului 1 vor avea urmatorul cuprins:

    "Art. 1. - (1) Sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii poate fi prevazuta numai in legi sau in ordonante ale Guvernului, prin care se stabilesc si se sanctioneaza anumite fapte ce constituie contraventii.

    (2) Sanctiunea contraventionala prevazuta la alin. (1) se stabileste intotdeauna alternativ cu amenda si poate fi aplicata numai de instanta de judecata."

    3. Articolul 4 se abroga.

    4. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 5. - Sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii se aplica numai contravenientilor persoane fizice."

    5. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 6. - In cazul contraventiilor pentru care legea prevede sanctiunea amenzii alternativ cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, daca agentul constatator apreciaza ca sanctiunea amenzii este indestulatoare, aplica amenda procedand potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare. Daca, in raport cu gravitatea faptei, se apreciaza ca amenda este neindestulatoare, agentul constatator incheie procesul-verbal de constatare a contraventiei si il inainteaza, in cel mult 48 de ore, instantei competente."

    6. Alineatele (5) si (6) ale articolului 8 vor avea urmatorul cuprins:

    "(5) Instanta apreciaza asupra legalitatii si temeiniciei procesului-verbal si pronunta una dintre urmatoarele solutii:

    a) aplica sanctiunea amenzii;
    b) aplica sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, cu consimtamantul contravenientului, daca apreciaza ca aplicarea amenzii contraventionale nu este indestulatoare ori contravenientul nu dispune de mijloace materiale si financiare pentru plata acesteia;
    c) anuleaza procesul-verbal.

    (6) Daca o persoana a savarsit mai multe contraventii, constatate prin acelasi proces-verbal, in cazul in care pentru toate faptele sau numai pentru unele dintre ele se prevede sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, sanctiunile se cumuleaza fara a putea depasi maximul general stabilit de lege."

    7. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 9. - Hotararea prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este irevocabila."

    8. Articolele 10-12 se abroga.

    9. Articolul 14 se abroga.

    10. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 21. - In cazul in care contravenientul, cu rea-vointa, nu se prezinta la primar pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii, se sustrage de la executarea sanctiunii dupa inceperea activitatii sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca, judecatoria, la sesizarea primarului, a unitatii de politie sau a conducerii unitatii la care contravenientul avea obligatia sa se prezinte si sa presteze activitatea in folosul comunitatii, poate inlocui aceasta sanctiune cu sanctiunea amenzii."

    11. Articolul 22 va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 22. - Amenda prevazuta la art. 21 se executa potrivit dispozitiilor legale privind executarea creantelor bugetare."

    12. Articolul 25 se abroga.

    13. Alineatul (2) al articolului 26 se abroga.

    Art. III. - (1) Ori de cate ori o lege sau o ordonanta prevede ca o contraventie se sanctioneaza cu inchisoarea contraventionala alternativ cu amenda, referirea la sanctiunea inchisorii contraventionale se considera facuta la sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii.

    (2) Cauzele aflate in curs de judecata, in care agentul constatator a solicitat instantei aplicarea sanctiunii inchisorii contraventionale, sunt solutionate potrivit prezentei ordonante de urgenta.

    Art. IV. - Dispozitiile prezentei ordonante de urgenta se aplica de la data intrarii in vigoare a Legii de revizuire a Constitutiei Romaniei.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA