Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul proprietatii


    Ordonanta de urgenta 209 din 22 decembrie 2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul proprietatii
    Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 1194 din 30 decembrie 2005

    Avand in vedere faptul ca Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, prin Corpul de control, intampina dificultati in efectuarea controlului in teritoriu, in special la nivelul primariilor, ceea ce pericliteaza punerea in posesie a proprietarilor de drept si indeplinirea obligatiilor ce revin statului roman in angajamentele internationale asumate, in special in privinta respectarii angajamentelor ce revin Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor la pct. 1.5 din Planul de masuri prioritare pentru integrarea europeana pentru perioada noiembrie 2005 - decembrie 2006 - Criterii politice - "Drepturile omului",
    tinand seama de faptul ca o serie de notificari formulate in temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicata, au ca obiect imobile in care isi desfasoara activitatea unitati de jandarmi, servicii publice comunitare pentru situatii de urgenta si politie de frontiera, in care notificatorii si-au dovedit atat calitatea de persoana indreptatita, cat si dreptul de proprietate asupra imobilelor pentru care este exclusa posibilitatea ca prin decizie motivata a ministrului administratiei si internelor de restituire in natura sa se prevada posibilitatea mentinerii afectatiunii pe o perioada de 3 ani, necesara pentru identificarea unor locatii corespunzatoare desfasurarii activitatilor specifice,
    intrucat toate aceste elemente vizeaza interesul public si constituie situatii extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata,

    in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    TITLUL I
    Modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989

    Articol unic. - Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 798 din 2 septembrie 2005, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. Dupa alineatul (4) al articolului 1 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:

    "(5) Primarii sau, dupa caz, conducatorii entitatilor investite cu solutionarea notificarilor au obligatia sa afiseze lunar, in termen de cel mult 10 zile calendaristice calculate de la sfarsitul lunii precedente, la loc vizibil, un tabel care sa cuprinda bunurile disponibile si/sau, dupa caz, serviciile care pot fi acordate in compensare."

    2. La articolul 2 alineatul (1), litera c) va avea urmatorul cuprins:

    "c) imobilele donate statului sau altor persoane juridice in baza Decretului nr. 410/1948 privind donatiunea unor intreprinderi de arte grafice, a Decretului nr. 478/1954 privind donatiile facute statului si altele asemenea, neincheiate in forma autentica, precum si imobilele donate statului sau altor persoane juridice, incheiate in forma autentica prevazuta de art. 813 din Codul Civil, in acest din urma caz daca s-a admis actiunea in anulare sau in constatarea nulitatii donatiei printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;"

    3. Dupa alineatul (4) al articolului 6 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:

    "(5) In situatia prevazuta la alin. (4), in vederea emiterii deciziei de restituire in echivalent, la solicitarea entitatii implicate in privatizare, societatile comerciale privatizate vor transmite informatiile privind existenta si valoarea utilajelor si instalatiilor, in termen de maximum 15 zile de la data primirii adresei de solicitare."

    4. Dupa alineatul (10) al articolului 10 se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

    "(11) Este interzisa instrainarea sau schimbarea destinatiei imobilului a carui restituire in natura nu este posibila datorita afectarii acestuia unei amenajari de utilitate publica. Interdictia subzista pe o perioada de 5 ani, calculata cu incepere de la data emiterii deciziei/dispozitiei de acordare de masuri reparatorii in echivalent motivata pe afectarea acestuia."

    5. Alineatul (2) al articolului 16 va avea urmatorul cuprins:

    "(2) In acest interval plata cheltuielilor de intretinere aferente imobilului respectiv revine detinatorilor. In perioada prevazuta la alin. (1) noul proprietar va fi beneficiarul unei chirii in cuantumul stabilit prin hotarare a Guvernului."

    6. Articolul 30 se abroga.

    7. La articolul 38 alineatul (2), dupa litera e) se introduc trei noi litere, literele f), g) si h), cu urmatorul cuprins:

    "f) incalcarea obligatiei prevazute la art. 1 alin. (5);
    g) incalcarea obligatiei prevazute la art. 6 alin. (5);
    h) incalcarea interdictiei prevazute la art. 10 alin. (11)."

    8. Dupa alineatul (2) al articolului 38 se introduc doua noi alineate, alineatele (21) si (22), cu urmatorul cuprins:

    "(21) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON) urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat potrivit legii sa fie considerate infractiune: impiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului, interzicerea accesului organelor de control abilitate sau neprezentarea documentelor solicitate de acestea.

    (22) In cazul in care organul de control considera necesar, organele de politie, jandarmerie sau alti agenti ai fortei publice, dupa caz, sunt obligati sa-i acorde concursul pentru obtinerea datelor si informatiilor necesare desfasurarii activitatii de control, precum si pentru indeplinirea oricaror alte activitati necesare in acest scop."

    9. Alineatul (3) al articolului 38 va avea urmatorul cuprins:

    "(3) Faptele prevazute la alin. (2) lit. a)-d) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei (RON) la 5.000 lei (RON). Faptele prevazute la alin. (2) lit. e) se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON). Faptele prevazute la alin. (2) lit. f) si g) se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei (RON) la 3.000 lei (RON), iar faptele prevazute la alin. (2) lit. h) se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON)."

    10. La articolul 38, alineatul (5) va avea urmatorul cuprins:

    "(5) In cazul autoritatilor administratiei publice locale situate pe raza teritoriala a judetului, respectiv a municipiului Bucuresti, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor revine organelor de control, respectiv Corpului de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si/sau prefectului judetului, respectiv prefectului municipiului Bucuresti, sau persoanelor desemnate de prefecti in acest sens."

    11. Dupa articolul 38 se introduce un nou articol, articolul 381, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 381. - (1) Autoritatile administratiei publice locale si centrale, precum si celelalte entitati investite cu solutionarea notificarilor sunt obligate sa puna la dispozitia organelor de control, respectiv a Corpului de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sau, dupa caz, a prefectului judetului, respectiv a prefectului municipiului Bucuresti, sau a persoanelor desemnate de prefecti in acest sens dosarele de restituire solicitate, precum si orice documente referitoare la situatia restituirilor solicitate in temeiul prezentei legi.

    (2) Reprezentantii legali ai entitatilor investite cu solutionarea notificarilor sunt obligati sa desemneze pe perioada lipsei acestora din institutie sau societate, prin ordin/dispozitie sau decizie, o persoana care sa puna la dispozitia Corpului de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si/sau a prefectului judetului, respectiv a prefectului municipiului Bucuresti, sau a persoanelor desemnate de prefecti in acest sens documentele solicitate de acestia in vederea efectuarii controlului.

    (3) Autoritatile administratiei publice locale, precum si celelalte entitati implicate in solutionarea notificarilor depuse potrivit prevederilor prezentei legi sunt obligate sa comunice lunar prefecturilor situatia retrocedarilor.

    (4) Autoritatile administratiei publice centrale, precum si prefecturile sunt obligate sa comunice lunar Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor situatia retrocedarilor.

    (5) Incalcarea obligatiei prevazute la alin. (2), (3) si (4), precum si necomunicarea sau comunicarea eronata a datelor prevazute la alin. (3) si (4) constituie contraventie, atragand sanctionarea conducatorului institutiei cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON)."

    12. La anexa nr. 2 litera a), punctul 3 va avea urmatorul cuprins:

    "3. Imobilele ocupate de institutii publice (administratii financiare, trezorerii, ministere si alte autoritati ale administratiei publice centrale, parchete, judecatorii, tribunale, curti de apel, politie, politie de frontiera, jandarmerii, servicii publice comunitare pentru situatii de urgenta, sedii vamale, arhive nationale, directii judetene, case de asigurari de sanatate, primarii, prefecturi, consilii locale si judetene, inspectorate scolare);"

    TITLUL II
    Modificarea titlului I din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente

    Articol unic. - (1) Titlul I din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

    1. Articolul III va avea urmatorul cuprins:

    "Art. III. - Actele juridice de instrainare avand ca obiect imobile cu destinatia de locuinta, incheiate dupa data de 14 februarie 2001 cu nerespectarea interdictiei prevazute de art. 44 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 241/2001, cu modificarile ulterioare, si care nu au fost atacate in instanta in conditiile art. 45 alin. (1) din Legea nr. 10/2001, republicata, pot fi atacate la sectia civila a tribunalului in a carui raza teritoriala se afla imobilul notificat in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentului titlu sau, dupa caz, de la data luarii la cunostinta a incheierii contractului."

    2. Alineatul (1) al articolului V va avea urmatorul cuprins:

    "Art. V. - (1) Notificarile nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentului titlu, avand ca obiect constructii existente, situate in extravilanul localitatilor, apartinand exploatatiilor agricole si care au fost trecute in proprietatea statului, constructii de pe terenurile forestiere, care au facut parte din exploatatia forestiera la data trecerii in proprietatea statului, se vor inainta in vederea solutionarii, in termen de 60 de zile, comisiilor comunale, orasenesti si municipale constituite potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare."

    TITLUL III
    Modificarea si completarea titlului VII "Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente

    Articol unic. - (1) Titlul VII "Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. La articolul 9 alineatul (2), dupa litera d) se introduc doua noi litere, literele e) si f), cu urmatorul cuprins:

    "e) procentul de 20% din sumele provenite din privatizarea Societatii Comerciale "Romtelecom" - S.A.;
    f) procentul de 9,9% din sumele provenite din privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A."

    2. Dupa alineatul (6) al articolului 16, se introduc cinci noi alineate, alineatele (61), (62), (63), (64) si (65), cu urmatorul cuprins:

    "(61) La cererea evaluatorilor sau a reprezentantilor societatii de evaluare desemnate de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, detinatorii bunurilor imobile ce fac obiectul procedurilor administrative prevazute de prezenta lege vor permite accesul acestora la locul unde se afla bunurile respective, pe perioada si numai in masura in care acest lucru este necesar pentru efectuarea lucrarii de evaluare.

    (62) Detinatorii bunurilor imobile prevazute la alin. (61) vor fi instiintati in timp util despre efectuarea lucrarii de evaluare.

    (63) In caz de refuz, intrarea in domiciliul sau in resedinta persoanei fizice se face cu autorizarea instantei judecatoresti competente, dispozitiile privind ordonanta presedintiala din Codul de procedura civila fiind aplicabile.

    (64) La cererea evaluatorilor sau a reprezentantilor societatii de evaluare, bancile, notarii publici, agentiile imobiliare, birourile de carte funciara, precum si orice alti detinatori de informatii privind tranzactiile cu proprietati imobiliare sunt obligati sa le comunice de indata, in scris, datele si informatiile necesare efectuarii evaluarii, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel. Evaluatorii au obligatia de a asigura secretul datelor si informatiilor astfel primite.

    (65) In cazul in care evaluatorul considera necesar, organele de politie, jandarmerie sau alti agenti ai fortei publice, dupa caz, sunt obligati sa-i acorde concursul pentru obtinerea datelor si informatiilor necesare intocmirii raportului de evaluare, precum si pentru indeplinirea oricarei alte activitati in acelasi scop."

    3. La articolul 16, alineatul (9) va avea urmatorul cuprins:

    "(9) In cazul prevazut la alin. (8), titlul de despagubire se va emite de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor pana la concurenta sumei reprezentand cuantumul despagubirilor consemnate/propuse, actualizate cu indicele de inflatie."

    4. Punctul 2.3 din anexa la titlul VII se abroga.

    5. Punctul 3.1. din anexa la titlul VII se abroga.

    TITLUL IV
    Modificarea art. V al titlului II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 184/2002 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si pentru stabilirea unor masuri pentru accelerarea aplicarii acesteia si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002

    Articol unic. - 1. Articolul V din titlul II al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 184/2002 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si pentru stabilirea unor masuri pentru accelerarea aplicarii acesteia si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 929 din 18 decembrie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 48/2004, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Art. V. - (1) Controlul aplicarii fazei administrative a Legii nr. 10/2001, republicata, se exercita de catre autoritatea administrativa constituita in temeiul Hotararii Guvernului nr. 361/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si, dupa caz, de catre prefecti sau persoanele desemnate de prefecti in acest sens.

    (2) Salariatii institutiilor publice implicati in mod direct in aplicarea Legii nr. 10/2001, republicata, si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, republicata, beneficiaza de un spor lunar de dificultate de pana la 50% din salariul de incadrare, pe o perioada de 2 ani calculata de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Stabilirea salariatilor care beneficiaza de acest drept si a cuantumului sporului ce se acorda se face anual de catre conducatorul institutiei implicate in aplicarea dispozitiilor legale privind restituirea, in limita fondurilor alocate pentru plata salariilor."

    TITLUL V
    Modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania

    Articol unic. - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 797 din 1 septembrie 2005, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. Dupa alineatul (5) al articolului 9 se introduc doua noi alineate, alineatele (6) si (7), cu urmatorul cuprins:

    "(6) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON) urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiune:

    a) impiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului;
    b) interzicerea accesului organelor de control abilitate sau neprezentarea documentelor solicitate de acestea.

    (7) In cazul in care organul de control considera necesar, organele de politie, jandarmerie sau alti agenti ai fortei publice, dupa caz, sunt obligate sa-i acorde concursul pentru obtinerea datelor si informatiilor necesare desfasurarii activitatii de control, precum si pentru indeplinirea oricaror alte activitati necesare in acest scop."

    2. La articolul 10, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:

    "Art. 10. - (1) Constatarea contraventiilor prevazute la art. 9 alin. (2) si (6), art. 101 alin. (3) si aplicarea sanctiunilor in ceea ce priveste ministerele, prefecturile, unitatile detinatoare prevazute la art. 2, precum si in cazul celorlalte entitati cu atributii in aplicarea prezentei ordonante de urgenta se fac de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, prin Corpul de control din cadrul acesteia.

    (2) In cazul autoritatilor administratiei publice locale situate pe raza teritoriala a judetului, respectiv a municipiului Bucuresti, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor revin Corpului de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sau, dupa caz, prefectului judetului, respectiv prefectului municipiului Bucuresti, sau persoanelor desemnate de prefecti in acest sens."

    3. Dupa articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 101, cu urmatorul cuprins:

    "Art. 101. - (1) Autoritatile administratiei publice locale si centrale, ministerele, unitatile detinatoare prevazute la art. 2, precum si celelalte entitati cu atributii in aplicarea prezentei ordonante de urgenta sunt obligate sa puna la dispozitie membrilor Corpului de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sau, dupa caz, prefectului judetului, respectiv prefectului municipiului Bucuresti, sau persoanelor desemnate de prefecti in acest sens situatiile solicitate, precum si orice documente referitoare la situatia restituirilor, potrivit dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta.

    (2) In lipsa conducatorilor sau a reprezentantilor legali ai institutiei controlate acestia sunt obligati sa desemneze prin ordin/dispozitie, dupa caz, o persoana care sa puna la dispozitie organelor de control documentele solicitate.

    (3) Incalcarea obligatiilor prevazute la alin. (1) si (2) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON)."

    TITLUL VI
    Completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991

    Articol unic. - Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. La articolul 12, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:

    "(4) Actele care au stat la baza constituirii sau reconstituirii dreptului de proprietate reprezinta informatii de interes public si sunt deschise liberului acces al cetatenilor. Asigurarea accesului la aceste informatii de interes public se face in conditiile si potrivit procedurii prevazute de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public."

    2. La articolul 1101, dupa litera c) se introduc patru noi litere, literele d), e), f) si g), cu urmatorul cuprins:

    "d) fapta oricarei persoane fizice care are calitatea de membru al unei comisii de aplicare a prezentei legi de a absenta nemotivat de la oricare sedinta a acesteia;
    e) fapta presedintelui comisiei de a lipsi de la sediul acesteia, in intervalul de lucru al zilelor lucratoare, fara a desemna o persoana in masura sa ofere toate informatiile si documentele necesare controlului efectuat de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor sau prefect ori imputernicitii acestuia;
    f) fapta oricarei persoane fizice de a impiedica sau de a limita accesul cetatenilor la informatiile de interes public privind aplicarea legilor fondului funciar;
    g) fapta oricarei persoane de a impiedica, prin orice mijloace - inclusiv prin refuzul de a prezenta documentele sau informatiile solicitate - si in orice mod, efectuarea controalelor de catre imputernicitii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, prefect sau imputernicitii acestuia;"

    3. La articolul 1102, dupa litera b) se introduc trei noi litere, literele c), d) si e), cu urmatorul cuprins:

    "c) cea de la lit. d), cu amenda de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON), pentru fiecare absenta nemotivata;
    d) cele de la lit. e) si f), cu amenda de la 2.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON);
    e) cea de la lit. g), cu amenda de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON)."

    4. La articolul 1103 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:

    "(2) In cazul in care organul de control considera necesar, organele de politie, jandarmerie sau alti agenti ai fortei publice, dupa caz, sunt obligate sa-i acorde concursul pentru obtinerea datelor si informatiilor necesare desfasurarii activitatii de control, precum si pentru indeplinirea oricaror alte activitati necesare in acest scop."




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA