Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Orez pentru diabetici
Institutul Internațional de Cercetare a Orezului (IRRI) a anunțat că a descoperit genele responsabile pentru indicele glicemic (IG) scăzut și ultra-scăzut în orez.
Cu această descoperire, cercetătorii pot acum converti soiurile de orez populare din întreaga lume în orez alb rafinat cu IG scăzut și ultra-scăzut prin reproducere convențională, începând din Filipine, a declarat directorul general interimar al IRRI, Ajay Kohli.
Indicele glicemic este o scară care clasifică alimentele de la 0 la 100 pentru a evalua efectul lor asupra zahărului din sânge.
Cu cât este mai mic IG al unui anumit aliment, cu atât îți poate afecta mai puțin glicemia.
În schimb, alimentele cu IG ridicat pot provoca o creștere a nivelului de zahăr. De exemplu, zahărul pur are un scor de 100.
Alimentele cu IG ridicat cresc riscul de diabet, obezitate și boli cardiovasculare. Acest lucru face indicele glicemic un instrument util pentru a ajuta persoanele cu diabet zaharat, o boală cronică caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr din sânge, să își gestioneze starea și să ia decizii sănătoase cu privire la dieta și nutriția lor.
Potrivit OMS, diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese la nivel mondial în 2019, dintre care 48% au avut loc înainte de vârsta de 70 de ani.
Federația Internațională de Diabet estimează că unul din opt adulți va avea diabet până în 2045.
Orezul este alimentul de bază în peste 100 de țări și „aproape jumătate din populația lumii”, a spus Ajay Kohli.
Trei dintre cele mai populate țări (India, China și Indonezia) din lume au orezul ca aliment de bază. Aceste trei țări găzduiesc împreună peste 3 miliarde de oameni.
Se consideră că orezul are o cantitate considerabilă de carbohidrați și un IG ridicat, dar cu niveluri diferite în funcție de soi.
Soiurile albe și lipicioase sunt cunoscute pentru IG ridicat. Orezul brun are un IG mai mic, dar este și mult mai scump.
IRRI clasifică nivelurile indicelui glicemic sub 45 drept ultra-scăzut și între 46 și 55 ca IG scăzut. Cei peste 70 de ani au un IG ridicat.
Majoritatea celor mai populare soiuri de orez cultivate au un indicele glicemic între 70 și 92.
Potrivit acestei instituții, linia ultra-low descoperită recent are un nivel de IG de doar 44. Acest orez revoluționar cu IG ultra-scăzut a fost dezvoltat din soiurile Samba Mahsuri x IR36ae.
Cu toate acestea, acest progres nu înseamnă că consumatorii pot mânca acum orez după cum doresc.
O mare parte dintre cercetările actuale privind orezul nu se concentrează doar pe rezistența la schimbările climatice și pe îmbunătățirea productivității, ci și pe orezul mai sănătos pentru consumatori.
Printre acestea se numără soiul de orez cu conținut ridicat de zinc, lansat în urmă cu câțiva ani și orezul auriu modificat genetic, care nu a fost încă lansat, care este conceput pentru a avea niveluri mai mari de beta-caroten (vitamina A).