Nutriţie / Dieta |
Orezul rece are mai puţine calorii
Oamenii de ştiinţă spun că au găsit o modalitate de a face orezul mai puţin caloric, punându-l la frigider pentru o jumătate de zi, după preparare, înainte de a-l mânca.
Conform cercetătorilor din Sri Lanka, această tratare a orezului îl face mai puţin digerabil astfel încât îi reduce caloriile cu până la 60%.
Alimentele cu amidon, cum ar fi orezul, cunoscute drept carbohidraţi, sunt o sursă bună de energie. Când sunt consumate, corpul descompune amidonul în zaharuri simple.
Surplusul este stocat de organism şi convertit în glucoză după cum este necesar. Dar prea mult glucoză în sânge va fi stocată sub formă de grăsime.
Cercetătorii din Marea Britanie au demonstrat deja că pastele gătite şi apoi răcite crează un vârf de glucoză mai mic, chiar dacă apoi se reîncălzesc.
Oamenii de ştiinţă au testat 38 de soiuri de orez pentru a găsi cea mai bună modalitate de a face "amidon rezistent". Acest tip de amidon este mai rezistent la enzimele pe care organismul le foloseşte pentru a rupe carbohidraţii în intestin, devenind astfel mai puţin absorbabil.
Orezul, după preparare, este lăsat la frigider 12 ore, răcire care va forma legături de hidrogen între moleculele de amiloză din afara boabelor.
Reîncălzirea orezului răcit nu afectează nivelul de amidon rezistent, dar poate fi riscantă deoarece unele bacterii pot supravieţui la gătit şi se pot multiplica.