Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Organizarea reţelei creierului influenţată de nutriţie
Un recent studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, Statele Unite, a constatat că acizi graşi mononesaturaţi (MUFAs), o clasă de substanţe nutritive găsite în uleiurile de măsline, nuci şi avocado, influenţeză inteligenţa şi că această relaţie este condusă de corelaţia dintre MUFA şi organizarea reţelei de atenţie a creierului.
Cercetătorii au comparat modelele de nutrienţi ai acizilor graşi din probe de sânge, datele RMN funcţionale care au măsurat eficienţa reţelelor creierului şi rezultatele unui test de inteligenţă generală ale participanţilor la studiu.
Ei au descoperit că inteligenţa generală este asociată cu reţeaua de atenţie dorsală a creierului, care joacă un rol central în sarcinile ce necesită atenţie şi rezolvarea problemelor de zi cu zi.
În special, cercetătorii au descoperit că inteligenţa generală este asociată cu eficienţa organizării funcţionale a reţelei de atenţie dorsală folosind o măsură numită tendinţă a lumii mici, care descrie cât de bine este conectată reţeaua neurală în regiunile grupate local, precum şi în sistemele integrate la nivel global.
Subiecţii cu niveluri mai mari de MUFA în sânge au avut o tendinţă mai mare a lumii mici în reţeaua lor de atenţie dorsală.
Luate împreună cu o corelaţie observată între nivelurile mai ridicate ale MUFA şi o inteligenţă generală mai mare, aceste constatări sugerează o cale prin care MUFA afectează cunoaşterea.
Descoperirile furnizează dovezi noi că MUFA sunt legate de o reţea foarte specifică din creier, reţeaua dorsală a atenţiei, şi cât de optimă este această reţea organizată funcţional.
Rezultatele sugerează că, daca vrem să înţelegem relaţia dintre MUFA şi inteligenţa generală, trebuie să luăm în considerare reţeaua de atenţie dorsală.
Aceste descoperiri vor ghida cercetările ulterioare asupra modului în care nutriţia afectează cunoaşterea şi inteligenţa.
În special, următorul pas este de a derula un studiu intervenţional în timp pentru a vedea dacă aportul MUFA pe termen lung influenţează organizarea reţelei creierului şi inteligenţa.