Ştiri / Ştiinţă |
Ouale sustin legatura dintre dinozauri si pasarile de azi
GH. MĂNOIU | 10 APRILIE 2023
Cercetatori de la University of Calgary din Canada si Montana State University din Statele Unite, au studiat un dinozaur mic, asemanator cu o pasare, care isi incuba ouale asa cum fac pasarile clocitoare.
Pana acum, paleontologii nu cunosteau cum eclozau puii de dinozauri. Nu stiau daca ouale erau complet ingropate, asa cum fac crocodilii, sau erau tinute in cuiburi deschise, cum fac pasarile clocitoare.
Astfel ca, ei au studiat cojile de la ouale unui mic dinozaur carnivor, un teropod, numit Troodon formosus, care a trait acum 75 milioane de ani.
Atat ouale cat si materialele din jur au aratat ca ele erau ingropate doar partial. Erau depuse vertical si numai fundul lor era in noroi.
Se stie ca ouale de crocodili si cele ale pasarilor ce le ingroapa complet, au mai multi pori in coaja, pentru a permite respiratia si transferul de vapori de apa, spre deosebire de ouale pasarilor clocitoare, care au mult mai putini pori.
Cercetatorii au numarat si masurat porii din cojile de oua de Troodon, pentru a vedea modul in care s-a facut transferul de vapori de apa prin coaja si au comparat cu ouale de crocodili contemporani, de pasari care ingroapa ouale si de pasari clocitoare.
Ouale de Troodon se aseamana mult mai mult cu cele de pasari clocitoare decat cu cele de crocodili.
Porozitatea varia de-a lungul cojii, aratand ca oul era depus in nisip sau noroi vertical si nu era acoperit complet.
De altfel, ele seamana cu ouale pasarilor de azi prin porozitatea scazuta, forma asimetrica, fara ornamente si prin cele trei foite ce formeaza coaja.
Exista si azi in Africa o pasare, Pluvianus aegyptius, numita si Pasarea crocodil, care procedeaza la fel cu ouale: le ingroapa partial in nisipul cald si sta alaturi sa le pazeasca si sa le racoreasca partea de deasupra cu apa din rau.
Aceasta este inca o dovada a inrudirii dintre dinozaurii bipezi, teropozi, si pasarile de azi, prin comportamentul similar.