Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Oxigenul scăzut în timpul somnului și apneea în somn legate de epilepsie

    Apneea în somn și nivelul scăzut de oxigen în timpul somnului sunt asociate cu epilepsia care apare pentru prima dată după vârsta de 60 de ani, cunoscută sub numele de epilepsie cu debut tardiv, potrivit unui studiu finanțat de National Institutes of Health.



    Oxigen scăzut în timpul somnului și apnee în somn legate de epilepsie la adulții în vârstă. Foto: Zohre Nemati/Unsplash


    Legătura este independentă de alți factori de risc cunoscuți pentru epilepsie cu debut tardiv și apnee în somn, inclusiv hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.

    Descoperirile pot ajuta la o mai bună înțelegere a relației dintre tulburările de somn și epilepsia cu debut tardiv, precum și la identificarea potențialelor ținte pentru tratament.

    Există tot mai multe dovezi că epilepsia cu debut tardiv poate indica o boală vasculară subiacentă sau o boală neurodegenerativă.

    Comparativ cu alte grupe de vârstă, adulții în vârstă au cea mai mare incidență a cazurilor noi de epilepsie și jumătate dintre acestea nu au o cauză clară.

    Apneea în somn este frecventă în rândul persoanelor cu epilepsie, dar asocierea nu este bine înțeleasă.

    Cercetătorii au identificat cazuri de epilepsie cu debut tardiv folosind datele despre somn de la peste 1300 de participanți la un studiu despre tulburările respiratorii și bolile cardiovasculare.

    Ei au descoperit că persoanele a căror saturație de oxigen a scăzut sub 80% în timpul somnului, o afecțiune cunoscută sub numele de hipoxie nocturnă, au avut de trei ori mai multe șanse de a dezvolta epilepsie cu debut tardiv, comparativ cu cei care nu aveau niveluri la fel de scăzute de oxigen.

    În plus, participanții cu apnee de somn auto-raportată mai târziu au avut de două ori mai multe șanse de a dezvolta epilepsie cu debut tardiv decât cei fără tulburare de somn.

    Gradul de hipoxie în timpul somnului a fost asociat cu epilepsia cu debut tardiv, independent de alte probleme medicale concomitente și de factori demografici.

    Autorii notează că studiul nu a detectat o asociere între indicele apnee-hipopnee, o măsură tradițională de măsurare a severității apneei în somn.

    Apneea în somn este cunoscută a fi un factor de risc pentru sănătatea precară a creierului în alte moduri, inclusiv riscul de accident vascular cerebral și demență, dar o asociere cu epilepsia nu a fost descrisă anterior.

    Legătura cu hipoxia sugerează că expunerea cronică repetată la niveluri scăzute de oxigen peste noapte ar putea duce la modificări ale creierului care în cele din urmă conduc la riscul de epilepsie.

    Studiul nu poate determina dacă tratarea sau prevenirea apneei în somn ar putea reduce riscul de epilepsie, dar sugerează că aceasta poate fi o țintă potențială importantă pentru reducerea riscului de epilepsie cu debut tardiv.

    9 MAI 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Organizația Mondială a Sănătății a anunțat încetarea pandemiei COVID-19, dar mulți dintre pacienți trăiesc încă cu consecințele pulmonare ale bolii.
    Cercetătorii au descoperit că celulele musculare netede care căptușesc arterele persoanelor cu ateroscleroză se pot transforma în noi tipuri de celule și pot dezvolta trăsături similare cancerului, care agravează boala.
    Nanoparticulele încărcate cu antibiotice și alți compuși antimicrobieni sunt eficiente împotriva bacteriilor care provoacă majoritatea cazurilor de tuberculoză. Rezultatele testelor in vitro sugerează că aceasta poate fi o strategie de tratament capabilă să depășească rezistența bacteriană.
    În general aruncată din cauza gustului său foarte astringent, coaja de jaboticaba poate fi un aliat excelent în tratamentul obezității și sindromului metabolic, sugerează un studiu efectuat la Universitatea din Campinas, Brazilia.
    Fierberea și filtrarea apei de la robinet ar putea reduce semnificativ cantitatea de microplastice consumate, potrivit unor studii recente.
    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric.