Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Pământul şi Luna văzute de pe Marte

    Această imagine compusă a Pământului şi lunii sale, aşa cum se văd de pe Marte, combină cea mai bună imagine a Pământului cu cea mai bună imagine a Lunii din patru seturi de imagini luate pe 20 noiembrie 2016, de aparatul de fotografiat de pe NASA Mars Reconnaissance Orbiter.



    Pământul şi Luna văzute de pe Marte.


    Pentru prezentare, expunerile au fost prelucrate separat pentru a optimiza detaliile vizibile pe Pământ şi pe Lună.

    Luna este mult mai întunecată decât Pământul şi ar fi abia vizibilă dacă ar fi afişată la aceeaşi scală de luminozitate ca şi Pământul.

    Imaginea combinată păstrează poziţiile şi dimensiunile corecte ale celor două corpuri, unul în raport cu celălalt. Distanţa dintre Pământ şi Lună este de aproximativ 30 de ori mai mare decât diametrul Pământului. Pământul şi Luna apar în această imagine mai aproape decât sunt în realitate.

    În imagine, caracteristica roşiatică aproape de mijlocul feţei Pământului este Australia. Asia de Sud-Est apare ca zona roşiatică, datorită vegetaţiei, în partea de sus; Antarctica este pata luminoasă în partea de jos-stânga. Alte zone luminoase sunt nori.

    Atunci când au fost luate imaginile, Marte era la aproximativ 205 milioane kilometri faţă de Pământ.

    13 IANUARIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Misiunea Kepler de la NASA a anuntat descoperirea a doua sisteme planetare noi ce includ planete ce se afla in "zona locuibila" – plaja de distanta de la o stea unde temperatura la suprafata planetei ce orbiteaza ar putea fi potrivita ca apa sa existe in stare lichida. Cele doua sisteme planetare nou descoperite sunt Kepler-62 si Kepler-69.
    Oamenii de ştiinţă întocmesc o listă de asteroizi care ar putea fi prinşi şi traşi pe o orbită stabilă în jurul Lunii, ca parte a unui proiect ambiţios de explorare a acestor corpuri spaţiale de către astronauţi.
    Observaţiile spectroscopice ale lui Hubble au arătat un exces de oxigen şi hidrogen în zona polului sud al Europei, satelit al planetei Jupiter, semn al unor erupţii puternice de vapori de apă. Cercetările anterioare arătaseră existenţa unui ocean situat sub crusta groasă de gheaţă.
    Descoperirile făcute de Mars Reconnaissance Orbiter oferă cea mai puternică dovadă că apa lichidă curge intermitent pe Marte.
    Ploaia de meteori Perseidele este un eveniment anual, dar astronomii cred că în acest an ar putea fi ceva mai bine pusă în valoare de un cer mai închis la culoare, prin absenţa luminii Lunii care intră în faza de Lună nouă.
    NASA intenţionează să lanseze o sondă spre asteroidul Bennu, asteroid pe care se pot găsi fundamentele vieţii organice, dar care are şi o probabilitate mare de a lovi Pământul în secolul următor.