Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Parcul Lençóis Maranhenses din Brazilia inclus în Patrimoniul Mondial

    Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (Unesco) a declarat Parcul Național Lençóis Maranhenses, Patrimoniu Natural al Umanității. Decizia a fost anunțată vineri (26 iulie 2024) la cea de-a 46-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, desfășurată la New Delhi, India.



    Colectare de apă dulce în văile dintre dunele Parcului Național Lençóis Maranhenses din Brazilia. Foto: Julius Dadalti/Wikipedia


    Parcul, situat la aproximativ 250 de kilometri de São Luís, capitala Maranhão, a fost creat cu mai bine de 40 de ani în urmă.

    Este cel mai mare câmp de dune din America de Sud, cu 155 de mii de hectare. Cu alte cuvinte, mai mare decât orașul São Paulo.

    Parcul este renumit pentru lagunele cristaline care se formează între dunele albe în timpul sezonului ploios. În prezent, managementul este realizat de Institutul Chico Mendes pentru Conservarea Biodiversității (ICMBio).

    Printre cerințele îndeplinite de parc pentru a obține titlul se numără frumusețea naturală, caracteristicile geologice semnificative și habitatele pentru conservarea biodiversității, inclusiv a speciilor amenințate. Dosarul de candidatură Lençóis Maranhenses a fost trimis în 2018.

    Brazilia are deja șapte situri declarate Patrimoniu Natural Mondial: Parcul Național Iguaçu, în Foz do Iguaçu, rezervațiile Pădurea Atlantică, în São Paulo și Paraná, Coasta Discovery, în Bahia și Espírito Santo, ariile protejate din Amazonul central și Pantanal, Chapada dos Veadeiros și Parcul Național Emas, în Goiás, pe lângă arhipelagul Fernando de Noronha și atolul Rocas.

    Titlul acordat Parque dos Lençóis Maranhenses este al optulea pe listă.

    28 IULIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Situat în Valea Dinozaurilor, în Sousa, situl arheologic Serrote do Letreiro, în Paraíba, Brazilia, este unicul loc din lume unde au fost găsite urme fosilizate de dinozauri laolaltă cu arta rupestră a popoarelor pre-coloniale.
    Geoparcul Uberaba din Brazilia, cunoscut sub numele de Tărâmul Giganților, a fost recunoscut ca geoparc global de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.
    O echipă de geologi de la Universitatea Utrecht din Olanda a anunțat descoperirea unui continent antic care s-a separat de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani și apoi s-a fragmentat și a dispărut în adâncurile oceanului.
    Conform cercetătorilor de la Kunming College of Life Science, Chinese Academy of Sciences, persoanele în vârstă din Podişul Tibetan au o durată de viaţă mai lungă decât persoanele în vârstă din alte regiuni.
    Arheologii care investighează complexul arheologic Samanco în regiunea Ancash din Peru au făcut o descoperire de senzaţie: un mormânt care conţine mai multe lăcaşe de înmormântare, textile fine, bijuterii şi instrumente muzicale.
    Scanările radar efectuate pentru a găsi locul de veci al reginei Nefertiti au scos la iveală posibila existenţă de material organic în spaţiile goale din spatele a doi pereţi ai mormântului lui Tutankhamon.