Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Partea întunecată a Lunii este turcoaz

    GH. MANOIU | 22 NOIEMBRIE 2023

    Astronomii au constatat că partea întunecată a Lunii este turcoaz. Măsurătorile făcute cu un telescop din Hawaii arată că lumina albastră reflectată de Pământ se întoarce turcoaz după ce se reflectă pe suprafaţa Lunii.



    Faţa întunecată a Lunii. Apollo 16, aprilie 1972. Foto: NASA


    Doi ani au durat măsurătorile făcute de o echipă internaţională de astronomi care au instalat un telescop şi un aparat de fotografiat sensibil la Observatorul Mauna Loa din Hawaii, condus de US National Oceanic and Atmospheric Administration.

    Partea întunecată a Lunii, numită uneori şi partea îndepărtată, nu este luminată direct de Soare, ci prin lumina reflecatată de Pământ.

    Este mult mai slab luminată şi este mai bine văzută atunci când este lună nouă.

    Lumina solară cade pe Pământ, este colorată şi apoi reflectată până la Lună, loveşte Luna şi se întoarce înapoi.

    Imaginile luate din spaţiu arată că Pământul este albastru. Dar când această lumină albastră loveşte Luna, lumina reflectată înapoi este turcoaz.

    Observaţiile asupra părţii întunecate a Lunii pot ajuta oamenii de ştiinţă la monitorizarea culorii Pământului. Acest lucru ar fi util pentru evaluarea modelelor de schimbări climatice care prezic schimbări în acoperirea cu nori.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Scanari radar ale planetei Marte au dezvaluit pentru prima data o imagine 3D a canalelor sculptate de ape, ingropate sub suprafata Planetei Rosii. Cea mai mare parte a canalelor sapate in ultimii 500 milioane ani apartin sistemului Marte Vallis, lung de 1000 km. Probabil Marte Vallis ar putea oferi informatii despre o perioada cand planeta nu era asa rece si uscata.
    Un meteorit imens a luminat cerul peste vestul Austriei, în Tirol şi Vorarlberg şi peste părţi din Elveţia, Bavaria şi estul Franţei.
    Cometa Pan-STARRS, cunoscuta oficial ca cometa C/2011 L4, va trece la inceputul lunii martie, la aproximativ 161 milioane km distanta de Pamant. Specialistii se asteapta ca aceasta sa devina vizibila cu ochiul liber, la fel de stralucitoare ca stelele din Carul Mare. Cele mai bune date cand se va putea vedea sunt 12 si 13 martie 2013, la apusul soarelui, in partea de vest a cerului, nu departe de Luna in crestere.
    Primele date transmise de misiunea MAVEN de la NASA sugerează că exploziile solare sunt principalul factor care a dus la pierderea atmosferei de pe planeta Marte schimbându-i climatul din unul cald şi umed în cel de astăzi, rece şi arid.
    Folosind telescopul Kepler de la NASA, astronomii au descoperit prima planetă de mărimea Pământului, denumită Kepler-186f, care orbitează în jurul unei stele în zona locuibilă, zonă în care apa ar putea fi lichidă pe suprafaţa planetei.
    Roverul Curiosity a făcut prima detectare de azot pe suprafaţa lui Marte. Azotul este esenţial pentru toate formele de viaţă cunoscute, deoarece este folosit în blocurile de molecule mari, cum ar fi ADN şi ARN.