Ştiri / Spaţiu |
Particule de nisip de la o veche supernova gasite in meteoriti
GH. MĂNOIU | 7 IANUARIE 2023
Analizand praful adus de meteoriti pe Pamant, oamenii de stiinta studiaza stelele ce au existat cu mult inainte ca sistemul nostru solar sa se fi format.
Cercetatori de la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit doua particule mici de oxid de siliciu (nisip) in meteoriti primitivi.
Aceasta descoperire este surprinzatoare, deoarece siliciul nu este unul dintre mineralele ce condenseaza in atmosfera stelara.
Au mai fost descoperite cinci particule de siliciu mai demult, dar acelea, din cauza compozitiei lor izotopice s-a considerat ca proveneau din stele gigantice rosii, care se umfla la sfarsitul vietii si iau dimensiuni enorme, masa lor micsorandu-se mult prin eliminarea ei de catre vanturile stelare puternice.
Cele doua particule descoperite acum par sa provina de la o supernova ce a colapsat.
Particulele de siliciu in discutie provin de pe doua corpuri diferite si au compozitie izotopica similara. Aceasta ar insemna ca provin de la o singura supernova, poate chiar cea care a declansat formarea sistemului solar.
Initial s-a crezut ca sistemul solar timpuriu a ajuns atat de fierbinte, incat materialul presolar nu a putut supravietui. Dar mai tarziu, s-au gasit diamante minuscule in meteoriti primitivi.
De atunci s-au tot gasit particule din alte zeci de minerale.
Oamenii de stiinta considera ca aceste particule au provenit din stele vechi, deoarece au semnaturi izotopice extrem de neobisnuite.
Stelele produc diverse proportii de izotopi, iar materialul din care s-a format sistemul nostru solar a fost omogenizat, asa incat toate planetele si Soarele au cam aceeasi compozitie izotopica, numita "solara".
Meteoritii au compozitie solara, dar au prinse in ele mostre pure de stele, ce ne dau indicii cu privire la procesele nucleare complexe ce opereaza in stele.
Pana acum existau modele de condensare a siliciului in atmosfere reci exterioare stelelor, altele de consumare a lui prin formarea de magneziu si fier. In supernove el s-ar putea produce in straturile de langa nucleu.