Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Particulele de poluare ajung în creier
Particule minuscule de poluanţi au fost descoperite în interiorul ţesutului cerebral uman. Şocanta constatare ridică noi întrebări privind riscurile asupra sănătăţii ale poluării aerului.
Multe studii s-au axat pe impactul aerului poluat asupra plămânilor şi a inimii, dar această cercetare a oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie, oferă prima dovadă că particule minuscule de ceea ce se numeşte magnetită, care pot fi derivate din poluare, pot găsi drumul spre creier.
Echipa a analizat mostre de ţesut cerebral de la 37 de persoane, dintre care 29 au trăit şi au murit în Mexico City, un oraş extrem de poluat.
Anterior, particule de magnetită au fost găsite şi în probele de aer colectate de lângă un drum aglomerat în Marea Britanie şi de lângă o staţie de alimentare cu combustibil.
Atunci când a fost studiat ţesutul cerebral, au fost găsite particulele distribuite între celule, iar când s-a făcut o extracţie magnetică au fost scoase milioane de particule dintr-un singur gram de ţesut cerebral.
Magnetita poate apărea în mod natural în creier, în cantităţi mici, dar particulele formate în acest fel sunt în mod distinct zimţate.
Prin contrast, particulele găsite în studiu au fost nu numai mult mai numeroase, dar erau netede şi rotunjite, caracteristici care pot fi create numai la temperaturile ridicate ale unui motor de vehicul sau în sistemele de frânare.
Ele apar cu alte metale în jurul lor, cum ar fi platina, care provine de la convertoare catalitice.
Pentru fiecare particulă de magnetită naturală identificată, cercetătorii au descoperit aproximativ 100 din gama celor derivate din poluare.
Numite nanosfere, particulele sunt mai mici de 200 nanometri în diametru; prin comparație, un fir de păr uman are cel puţin 50000 nanometri grosime.
În timp ce particulele mari de poluare, cum ar fi funinginea, pot fi oprite în interiorul nasului, cele mai mici pot intra in plămâni şi unele chiar mai mici pot trece în fluxul sanguin.
Particule nanometrice de magnetită sunt considerate a fi suficient de mici pentru a trece de la nas în bulbul olfactiv şi apoi prin intermediul sistemului nervos în cortexul frontal al creierului.
S-au găsit aceste particule de poluare şi în plăcile care se acumulează în creier în cazul bolii Alzheimer, astfel încât acestea ar putea foarte bine să fie un factor care contribuie la formarea plăcii.
Aceste particule sunt realizate din fier şi fierul este foarte reactiv, ceea ce duce aproape sigur la leziuni pe creier.
Fierul este implicat şi în producerea de molecule foarte reactive, care produc daune oxidative.