Ştiri / Ştiinţă |
Păsările migrează mai devreme ca urmare a creşterii temperaturilor
Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, pe sute de specii de păsări de pe cinci continente, a constatat că acestea ajung la locurile de reproducere de vară, în medie, cu o zi mai devreme pentru fiecare grad de creştere a temperaturilor globale.
Studiul a examinat modul în care speciile care migrează şi-au modificat comportamentul în timp, ca răspuns la schimbarea temperaturilor sezoniere, disponibilitatea hranei şi creşterea temperaturii.
Cercetătorii au analizat informaţii despre specii de păsări migratoare care datează de aproape 300 de ani şi au ajuns la concluzia că multe dintre acestea îşi modifică calendarul activităţilor asociate cu începutul primăverii.
Sosirea mai devreme la locurile de reproducere, chiar şi cu câteva zile, poate face ca păsările să nu se bucure de disponibilitatea maximă a hranei şi a locurilor de cuibărit.
Sosirea mai târzie poate, la rândul ei, să afecteze incubaţia puilor şi şansele lor de supravieţuire.
Păsările care migrează pe distanţe lungi, cum ar fi rândunelele, care s-au dovedit a fi mai puţin receptive la creşterea temperaturilor, pot suferi cel mai mult, fiindcă alte păsări ajung la zonele de reproducere înaintea lor.
Studiul va ajuta oamenii de ştiinţă să stabilească modul în care diferite specii ar putea răspunde la viitoarele schimbări de mediu.