Ştiri / Ştiinţă |
Păsările pot dormi în timp ce zboară
Oamenii de ştiinţă germani de la Institutul Max Planck din Seewiesen, Bavaria, au reuşit să dovedească pentru prima dată că păsările pot dormi în timp ce zboară.
Cercetătorii au monitorizat undele cerebrale şi mişcările fregatelor mari din Insulele Galapagos, ale căror călătorii pot dura luni de zile.
Ei au ataşat dispozitive la capetele păsărilor pentru a măsura activitatea creierului pe parcursul a zece zile şi au descoperit că acestea au nevoie de mai puţin somn în timp ce fac zborurile lungi peste ocean, decât atunci când se află pe sol.
Se presupune că păsările aflate în zbor menţin conştientizarea mediului şi controlul aerodinamic dormind doar cu un singur ochi închis şi cu o emisferă a creierului.
Studiul a constatat că păsările au dormit aproximativ 42 de minute pe zi, ceea ce reprezintă o fracţiune din durata de peste 12 ore de somn în timp ce se află pe uscat.
Uneori, păsările au avut o emisferă a creierului trează pentru a detecta potenţialele ameninţări, cu ochiul corespunzător deschis.
Dar, păsările au fost uneori capabile de a păstra ambele emisfere ale creierului adormite fără să se lovească de alte păsări în zbor.
Ceea ce rămâne neclar este motivul pentru care păsările menţin aceste cantităţi mici de somn şi noaptea, când nu trebuie să fie atente pentru a vâna.
De ce oamenii şi multe animale suferă din cauza lipsei de somn, în timp ce unele păsări sunt capabile de a se adapta la mult mai puţin somn, rămâne un mister.