Nutriţie / Plante și produse din plante |
Pasta de susan (Tahini)
Tahini, sau pasta de susan, este obţinută din seminţe de susan măcinate, cu adaos de ulei de susan.
I se mai spune şi tahina sau tahin.
Există şi varianta în care intră în compoziţie, pe lângă seminţele se susan, şi arahide sau seminţe nedecorticate de susan. De asemenea, în loc de ulei de susan se poate folosi ulei de măsline sau orice alt ulei vegetal.
Se poate prepara şi în casă, din seminţele de susan decorticate, bine încălzite pe foc, fără a le brunifica, care apoi sunt măcinate fin, iar faina astfel obţinută se amestecă cu ulei de susan sau măsline (acesta schimbă puţin gustul obişnuit al pastei), până se ajunge la consistenţa dorită.
Este o sursă de cupru, mangan, fosfor, metionină, acizi graşi omega-3 şi omega-6, vitamina B1, calciu şi proteine.
Este folosită mult în bucătărie, fie ca atare, fie cu adaos de suc de lămaie, usturoi, sare. Intră în compoziţia unor mâncăruri tradiţionale din Turcia, Armenia, hummusul, halvaua, fiind cele mai cunoscute. În Irak şi alte ţări arabe, este amestecată cu sirop de curmale şi se consumă ca desert.
În Grecia se pune pe pâine şi se acoperă cu gem sau cu miere. Se foloseste ca toping pentru falafel şi şaorma, ca sos de gătit pentru peşte şi carne, ingredient în mâncarea de fructe de mare. În China şi Japonia, face parte din compoziţia unor feluri de mâncare.
Există o variantă de tahina roşie, obţinută din seminţe prăjite un timp mai lung, care are un gust mai intens, putin amarui.
În Etiopia se face Amara, tahini etiopian, din susanul ce se cultivă acolo, numit Humera. Acest tahini, prin metoda de preparare complet organică, din seminţe germinate, are un conţinut de calciu de 10 ori mai mare decât laptele şi de patru ori mai mare decât alt tahini.
Procesul de germinare produce transformări în compoziţia seminţelor şi permite organismului să absoarbă integral mineralele, dând şi o nuanţă uşor dulce produsului.
Este de preferat ca tahini să se păstreze în recipiente din sticlă.
Consumul de produse de susan poate provoca alergie, care este foarte gravă, dar din fericire destul de rară.