Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Pasta de dinţi cu nanoparticule de calciu și fluor eficientă împotriva demineralizării smalțului dentar

    Demineralizarea dentară este o problemă importantă de sănătate și principala ei cauză este igiena orală deficitară și acumularea plăcii bacteriene în dentiție. Este un proces progresiv care, dacă nu este tratat, duce la complicații mai grave, cum ar fi infecțiile și pierderea dinților.



    Pasta de dinţi cu nanoparticule de calciu și fluor eficientă împotriva demineralizării smalțului dentar. Foto: Gerd Altmann/Pixabay


    Cercetătorii brazilieni au realizat o pastă de dinți suplimentată cu nanoparticule de calciu și fluor pentru combaterea demineralizării smalțului dentar.

    Cercetarea a implicat oameni de știință de la Centrul de Dezvoltare a Materialelor Funcționale de la Universitatea Federală din São Carlos, Facultatea de Stomatologie a Universităţii Estadual Paulista, campusul Araçatuba și Universitatea din Ribeirão Preto.

    Obiectivul grupului a fost de a evalua in vitro efectul pastelor de dinți suplimentate cu β-glicerofosfat de calciu (β-CaGP) și fluor (F) – în diferite concentrații – asupra demineralizării smalțului dentar.

    Pasta de dinţi suplimentată cu nanoparticule de calciu și fluor a dat rezutate mai bune decât pastele de dinți obișnuite și ar putea fi, în viitor, utilizată de pacienții cu risc de carii.

    2 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu dezvăluie că, chiar și persoanele foarte sedentare își pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de deces precoce prin creșterea numărului zilnic de pași.
    Un studiu științific concluzionează că medicamentul antiretroviral lenacapavir de la Gilead Sciences are o eficacitate de 100% în prevenirea infecției cu HIV-1.
    Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, au descoperit că viteza vorbirii poate fi un indicator mai precis al sănătății creierului și al declinului cognitiv timpuriu decât dificultatea de a găsi cuvinte.
    Noi cercetări arată că bacteriile intestinale pot oferi o metodă nouă de diagnosticare a autismului, evitând întârzierile semnificative din procesele de diagnosticare actuale.
    Aroma plăcută a cafelei poate fi un element important în reducerea dependenței de fumat. Aceasta a fost concluzia unui studiu al cercetătorilor brazilieni cu fumători care au inhalat aroma pudrei de cafea.
    Ciuperca Trichoderma harzianum, un microorganism care nu provoacă boli la om, a fost obiectul unui studiu realizat la Facultatea de Științe Farmaceutice și Facultatea de Stomatologie din Ribeirão Preto, Universitatea din São Paulo, Brazilia.