Ştiri / Spaţiu |
Pe Marte au avut loc cândva tsunami
Cercetătorii de la Universitatea Paris-Sud şi CNRS cred că un asteroid a declanşat valuri de 150 metri atunci când a căzut într-un ocean ce ar fi existat în nordul planetei Marte în urmă cu trei miliarde de ani.
Craterul Lomonosov din câmpiile nordice ale planetei Marte ar putea fi crater de impact, deoarece se potriveşte cu depozitele provocate de tsunami identificate pe suprafaţa planetei.
Oameni de ştiinţă cred că un ocean ar fi umplut cândva câmpia vastă care ocupă latitudinile nordice ale Planetei Roşii.
Tot mai multe dovezi că valurile tsunami au spălat peste limita dintre zonele muntoase din sud şi zonele joase din nord contribuie la consolidarea ipotezei. Aceste urme ale uriaşelor valuri au fost anterior interpretate ca fiind cauzate de scurgeri de noroi, vulcani noroioşi, sau gheţari.
Tsunami-ul marţian propus a călătorit 150 km în apele interioare, urcând la altitudini de aproximativ 100 metri.
Două valuri succesive s-au format în timpul evenimentului. La început, un crater de 70 km în diametru a fost creat de impact. Acesta a expulzat un volum imens de apă, cu propagarea undei cu 60 metri pe secundă.
Valul iniţial a avut aproximativ 300 metri înălţime. După doar câteva ore, valul tsunami a ajuns la paleo-ţărmul situat la câteva sute de kilometri de craterul de impact. Acest val gigantic a spălat peste dealuri, platouri și văi, lăsând în urmă depuneri.
În cazul în care într-adevăr a existat un ocean pe Marte în urmă cu trei miliarde de ani, ar fi putut face Planeta Roşie un loc mai primitor pentru viaţă, ridicând speranţa că semnele biologice ale acestui fapt ar putea fi detectate astăzi.