Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Pectină de înaltă calitate care se gelifică în produse cu conținut scăzut de zahăr

    Oamenii de știință de la Departamentul de Agricultură din Statele Unite au dezvoltat o pectină de înaltă calitate și ieftină, care se poate gelifica în produse cu conținut scăzut de zahăr.



    Coji de portocală folosite pentru a face pectină. Foto: Wei Zhao/ARS


    Pectina, o fibră solubilă folosită în principal pentru gelificarea produselor alimentare precum dulcețurile și jeleurile, se găsește în mod natural în fructe și legume.

    Cele mai multe pectine comerciale provin din coji de citrice și sunt extrase sub formă de pulbere pentru a acționa ca agent de gelifiere în alimente.

    Dar cele mai multe pectine disponibile comercial se gelifică numai atunci când sunt combinate cu produse bogate în zahăr.

    Pentru persoanele care caută alimente cu conținut scăzut de zahăr, majoritatea pectinelor comerciale nu se vor gelifica în mod corespunzător, deoarece este nevoie de mult zahăr pentru procesul de gelificare.

    Există unele pectine comerciale care se pot gelifica în alimente cu conținut scăzut de zahăr, dar acestea sunt fie de calitate scăzută, fie scumpe și pot conține reziduuri nedorite.

    Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că pot pre-trata o coajă proaspătă de portocală prin procesare la presiune înaltă și apoi pot extrage pectina din coaja de portocale folosind o metodă comercială standard.

    Pectina extrasă are proprietățile structurale necesare pentru gelificarea produselor cu conținut scăzut de zahăr, fără a lăsa reziduuri nedorite.

    Potrivit cercetătorilor, piața globală a pectinei a depășit un miliard de dolari pe an și este de așteptat să ajungă la peste două miliarde de dolari până în 2025.

    16 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu făcut la Academia Chineză de Științe dezvăluie că nivelurile ridicate de lumină artificială pe timp de noapte duc la frunze mai dure pe copacii urbani, făcându-le mai puțin gustoase pentru insecte și perturbând astfel lanțurile trofice.
    Fiecare trandafir are spinii lui. Sau, mai degrabă, fiecare trandafir are înțepătura lui, o proiecție ascuțită a pielii plantei care poate servi ca factor de descurajare pentru ierbivore, dar care face și cultivarea trandafirilor mai dificilă.
    După ploile intense care au provocat inundații în sudul Braziliei, cercetătorii de la Centrul de Cercetări Paleontologice al Universității Federale din Santa María, Rio Grande do Sul, Brazilia, au efectuat o descoperire a mare relevanță pentru paleontologia mondială.
    O echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, Universitatea Națională Australiană, Agenția Națională de Știință a Australiei și Universitatea din Melbourne a găsit dovezi că coevoluția este legată de speciație, studiind cursa evolutivă dintre cuci și păsările gazdă pe care le exploatează.
    Știința încă nu știe de ce au dispărut oamenii de Neanderthal: dacă au fost eliminați violent de Sapiens, dacă au fost lipsiți de resursele lor naturale, dacă au fost contaminați de boli sau toate la un loc.
    Descoperirea unei fosile masive de șarpe în India sugerează că șerpii giganți au cutreierat cândva regiunile mai calde ale Pământului alături de diverse alte creaturi, spun cercetătorii.