Ştiri / Ştiinţă |
Pectină de înaltă calitate care se gelifică în produse cu conținut scăzut de zahăr
Oamenii de știință de la Departamentul de Agricultură din Statele Unite au dezvoltat o pectină de înaltă calitate și ieftină, care se poate gelifica în produse cu conținut scăzut de zahăr.
Pectina, o fibră solubilă folosită în principal pentru gelificarea produselor alimentare precum dulcețurile și jeleurile, se găsește în mod natural în fructe și legume.
Cele mai multe pectine comerciale provin din coji de citrice și sunt extrase sub formă de pulbere pentru a acționa ca agent de gelifiere în alimente.
Dar cele mai multe pectine disponibile comercial se gelifică numai atunci când sunt combinate cu produse bogate în zahăr.
Pentru persoanele care caută alimente cu conținut scăzut de zahăr, majoritatea pectinelor comerciale nu se vor gelifica în mod corespunzător, deoarece este nevoie de mult zahăr pentru procesul de gelificare.
Există unele pectine comerciale care se pot gelifica în alimente cu conținut scăzut de zahăr, dar acestea sunt fie de calitate scăzută, fie scumpe și pot conține reziduuri nedorite.
Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că pot pre-trata o coajă proaspătă de portocală prin procesare la presiune înaltă și apoi pot extrage pectina din coaja de portocale folosind o metodă comercială standard.
Pectina extrasă are proprietățile structurale necesare pentru gelificarea produselor cu conținut scăzut de zahăr, fără a lăsa reziduuri nedorite.
Potrivit cercetătorilor, piața globală a pectinei a depășit un miliard de dolari pe an și este de așteptat să ajungă la peste două miliarde de dolari până în 2025.