Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Performanţele cognitive ale adolescenților care merg pe jos la şcoală sunt mai bune decât ale celor care merg cu maşina
GH. MĂNOIU | 13 MARTIE 2023
Performanţele cognitive ale adolescenților care merg pe jos la şcoală mai mult de 15 minute sunt mai bune decât ale celor care stau aproape şi merg mai puţin, sau al celor care merg cu maşina.
Cercetători de la mai multe instituţii de profil din Spania au realizat un studiu pe un eşantion de băieţi şi fete cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani din cinci oraşe spaniole.
Ei au ajuns la concluzia că performanţele cognitive ale adolescenților care merg pe jos la şcoală sunt mai bune decât ale celor care călătoresc cu maşina.
Mai mult, performanţele cognitive sunt mai bune la fetele ce fac mai mult de 15 minute până la şcoală, faţă de cele care locuiesc mai aproape şi fac doar o plimbare scurtă pâna la şcoală.
Ei au studiat modul de deplasare la şcoală, performanţele cognitive și cele antropometrice, cum ar fi indicele de masă corporală şi procentul de exces de greutate şi obezitate, şi activitatea fizică extraşcolară a participanţilor.
S-au adunat date privind statutul socio-economic al familiilor lor folosind nivelul educaţional al mamei şi tipul de şcoală (de stat sau privată) la care mergeau participanţii.
Informaţiile cu privire la modul de deplasare la şcoală s-au cerut printr-o întrebare care cerea participanţilor să precizeze modul în care, de obicei, merg la şcoală: pe jos, cu bicicletă, maşină, autobuz, metrou, motocicletă, sau altele.
Au fost întrebaţi cât timp le-a luat drumul.
Performanţele cognitive au fost măsurate printr-un test de abilităţi de învăţare. Testul a evaluat comanda limbii, viteza în efectuarea operaţiilor matematice, şi raţionamentul.
Cercetătorii au afirmat că în adolescenţă, plasticitatea creierului este mai mare ca în orice alt moment al vieţii ceea ce o face perioada oportună pentru a stimula funcţia cognitivă.
Cu toate acestea, în mod paradoxal, în adolescenţă se vede acum cel mai mare declin al activităţii fizice, şi asta este în mai mare măsură la fete.
Naveta la şcoală pe jos este un obicei sănătos, care contribuie la menţinerea adolescentului activ tot restul zilei şi îl atrage către activităţile fizice.
Acest lucru creşte cheltuielile de energie şi duce la o stare mai bună de sănătate.