Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Luna aceasta se pot observa Perseidele

    Perseidele sunt un curent de meteori care apare în fiecare an în luna august, cu un maxim în jurul datei de 12 august.



    Perseidele şi Calea Lactee, 2009. Foto: Brocken Inaglory/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)


    Perseidele sunt o ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Cometa lasă în urmă, în timpul călătoriei de-a lungul orbitei, un nor de particule. Când Pământul trece prin acest nor, particulele ajung în atmosferă şi se aprind, dând naştere la acele traiectorii de lumină pe care le vedem noaptea.

    Această ploaie de meteori a fost observată regulat pe o perioadă de mai bine de 2000 de ani.

    Originea numelui Perseide este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelaţia Perseu.

    Perseidele sunt mai ales vizibile în emisfera nordică. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. De obicei se pot vedea mai mult de 100 de meteori pe oră. Cu toate acestea, strălucirea Lunii din aceste zile ar putea face ploaia de meteori dificil de văzut.

    Perioada maximă de observaţii este între 11 şi 13 august. Anul acesta, maximul este în noaptea de 12 spre 13 august.

    10 AUGUST 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Steaua KIC 8462852 fluctuează atât de mult în luminozitate, şi la intervale atât de neregulate, încât oamenii de ştiinţă nu reuşesc să determine ce cauzează acest fenomen.
    Cercetătorii chinezi cred că au determinat cauza emisiilor radio misterioase considerate "Semnale extraterestre" de către astronomi.
    NASA a început procedura de lansare a misiunii spaţiale Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) care va orbita Luna pentru a colecta informaţii detaliate referitoare la atmosferă şi la rolul pe care îl joacă praful lunar.
    Cercetătorii au descoperit urme de opal pe Marte, ceea ce ar putea să dovedească că Planeta Roşie a adapostit cândva viaţă. Piatra preţioasă a fost descoperită într-un meteorit marţian care a căzut pe Pământ în 1911.
    Pe 20 martie 2015, va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din interiorul unui coridor larg care traversează Atlanticul de Nord, Marea Nordului şi Marea Norvegiei. Cea mai lungă durată a eclipsei va fi de 2 minute şi 46 secunde, în largul coastelor Insulelor Faroe.
    O echipă de oameni de ştiinţă din Norvegia studiază posibilitatea cultivării plantelor şi culturilor alimentare în spaţiul cosmic.