Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Persoanele care pierd nopţile se confruntă cu un risc mai mare de diabet de tip 2

    Un studiu efectuat la Centrul Medical al Universității Leiden, din Olanda, a constatat că persoanele care preferă să se culce târziu și să se trezească târziu, cunoscute sub numele de cronotipuri târzii, prezintă un risc mult mai mare de a dezvoltă diabet zaharat de tip 2 decât cei cu modele de somn obişnuite.



    Persoanele care pierd nopţile se confruntă cu un risc mai mare de diabet de tip 2. Credit imagine: tasnimnews.com


    Echipa a analizat datele a peste 5000 de participanți, ca parte a studiului Epidemiologiei obezității din Țările de Jos.

    Participanții, cu o vârstă medie de 56 de ani și un IMC mediu de 30 kg/m², au fost împărțiți în cronotipuri timpurii, intermediare și târzii pe baza orelor de somn și de trezire declarate.

    Studiul a constatat că participanții cu un cronotip târziu au avut un risc cu 46% mai mare de diabet zaharat de tip 2 în comparație cu cei cu un cronotip intermediar, chiar și după ajustarea în funcție de vârstă, sex, stil de viață și grăsime corporală totală.

    Acest lucru sugerează că alte mecanisme, cum ar fi nealinierea circadiană, ar putea contribui la creșterea riscului.

    De asemenea, cercetările au arătat că cronotipurile târzii au circumferințe mai mari ale taliei, mai multă grăsime viscerală și conținut mai mare de grăsime hepatică în comparație cu cronotipurile intermediare.

    În timp ce cronotipurile timpurii au arătat un risc ușor crescut de diabet zaharat de tip 2, diferența nu a fost semnificativă statistic.

    Cercetătorii au concluzionat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora dacă schimbările în stilul de viață, cum ar fi programul de masă, ar putea îmbunătăți sănătatea metabolică la cronotipurile târzii.

    10 OCTOMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de cercetători de la Universitatea din Granada și de la Universitatea din Sevilla, Spania, a publicat un studiu în care inteligența artificială este concepută pentru a îmbunătăți predicția migrației celulare în cancerul de sân.
    Dacă un copil nu a crescut corespunzător în uter, există un risc crescut de afecțiuni precum paralizia cerebrală la sugari şi anxietate, depresie, autism și schizofrenie mai târziu în viață.
    Un studiu din 2024 indică faptul că consumul de alge marine Ecklonia cava ar putea încetini sau preveni boala Parkinson, oferind speranță pentru noi abordări dietetice pentru gestionarea afecțiunii.
    O aplicare a coloranților alimentari siguri se poate folosi la o gamă largă de diagnostice medicale, de la localizarea leziunilor şi monitorizarea tulburărilor digestive până la identificarea cancerelor.
    Unul din opt persoane diagnosticate cu demență prezintă simptome cognitive care decurg din boli hepatice, conform unor cercetări recente.
    Un studiu efectuat de trei cercetători de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia, a urmărit relatările a 125 de lucrători sanitari timp de un an pentru a analiza relația dintre durerea musculo-scheletică, calitatea somnului și nivelurile de stres.