Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Perturbatorii endocrini cresc riscul de cancer endometrial

    Cercetările efectuate la Universitatea din Granada, IDIBELL, Institutul Catalan de Oncologie și Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania, au relevat legătura dintre poluanții mediului și cancerul endometrial. La acest studiu au participat și oameni de știință și medici de la Spitalul Universitar Bellvitge și CIBERESP.



    Perturbatorii endocrini cresc riscul de cancer endometrial. Foto: Universitatea din Granada, Spania


    Cancerul endometrial este un tip de tumoră care se dezvoltă în interiorul uterului și reprezintă peste 5000 de cazuri noi în Spania anual, cu un impact mare asupra sănătății femeilor.

    În plus, acest tip de cancer apare cu o frecvență din ce în ce mai mare, în principal din cauza îmbătrânirii populației.

    Pe de altă parte, fiind un tip de cancer dependent de hormoni, estrogenii pot interveni în dezvoltarea și evoluția acestuia.

    Cecetările efectuate au abordat relația dintre cancerul endometrial și expunerea la amestecuri de poluanți ai mediului care pot interfera cu funcțiile hormonale.

    Clasa de compuși chimici, cunoscuți și sub denumirea de perturbatori endocrini, care acționează ca xenoestrogeni, se găsesc în multe produse industriale, inclusiv în pesticide și erbicide, precum și în cosmetice și alte articole de consum de zi cu zi.

    Folosind tehnici avansate de analiză chimică și teste biologice, cercetătorii au evaluat încărcătura hormonală totală din sângele a peste 300 de femei, cu și fără cancer de endometru.

    Rezultatele arată o legătură între expunerea la perturbatori endocrini și un risc crescut de a dezvolta cancer endometrial. Această relație este legată de natura tumorii în sine, fiind un cancer dependent de hormoni.

    Rezultatele cercetării subliniază necesitatea de a lua în considerare efectul combinat al amestecurilor chimice atunci când se evaluează riscul de mediu.

    20 APRILIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Institutul Internațional de Cercetare a Orezului a anunțat că a descoperit genele responsabile pentru indicele glicemic scăzut și ultra-scăzut în orez.
    Oamenii de știință de la Cambridge au descoperit modul în care postul ajută la reducerea inflamației – un efect secundar potențial dăunător al sistemului imunitar al organismului, care stă la baza unui număr de boli cronice.
    Cercetătorii brazilieni au constatat un set de modificări moleculare prezente în creierul și sângele persoanelor care s-au sinucis.
    Cercetătorii de la National Institutes of Health au descoperit o supraactivare în multe regiuni ale creierului, inclusiv în lobii frontali și parietali și amigdala, la copiii cu tulburări de anxietate.
    Stresul excesiv în adolescență poate provoca modificări ale profilului genelor exprimate în creier, în special cele legate de funcțiile bioenergetice. Astfel de modificări afectează procesul de respirație celulară și aceasta ar fi asociată cu probleme de comportament și tulburări psihice la vârsta adultă.
    O plimbare de 30 de minute, la intensitate moderată, este capabilă să reducă tensiunea arterială la pacienții cu poliartrită reumatoidă.