Ştiri / Spaţiu |
Peşteră uriaşă descoperită pe Lună
Cercetătorii de la agenţia japoneză de explorare spaţială Jaxa au descoperit pe Lună o cavitate uriaşă, lungă de 50 kilometri, care ar putea într-o bună zi să servească drept adăpost pentru o bază spaţială.
Datele primite de la observatorul lunar japonez SELENE au confirmat existenţa acestei peşteri situată sub zona Marius Hills, probabil un tunel de lavă vulcanică, vechi de 3,5 milioane de ani, de 100 metri lăţime, dar cu o lungime de 50 kilometri.
Tuburile de lavă sau peşterile subterane formate din fluxurile de lavă sunt importante din perspectiva cercetării ştiinţifice şi a explorării umane.
Acestea ar putea fi cele mai bune locuri pentru viitoarele baze lunare, datorită condiţiilor lor termice stabile şi potenţialului de a proteja oamenii şi instrumentele de micometeoriţi şi de radiaţiile cosmice.
O examinare atentă a interioarelor lor ar putea oferi o perspectivă unică asupra istoriei Lunii.
În 2009, găuri adânci, verticale, au fost descoperite în Marius Hills, Mare Tranquillitatis şi Mare Ingenii folosind imaginile lunare obţinute pe teren cu camera de înaltă rezoluţie de la bordul SELENE şi de Lunar Reconnaissance Orbiter.