Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Peşteră uriaşă descoperită pe Lună

    Cercetătorii de la agenţia japoneză de explorare spaţială Jaxa au descoperit pe Lună o cavitate uriaşă, lungă de 50 kilometri, care ar putea într-o bună zi să servească drept adăpost pentru o bază spaţială.



    O peşteră uriaşă descoperită pe Lună.


    Datele primite de la observatorul lunar japonez SELENE au confirmat existenţa acestei peşteri situată sub zona Marius Hills, probabil un tunel de lavă vulcanică, vechi de 3,5 milioane de ani, de 100 metri lăţime, dar cu o lungime de 50 kilometri.

    Tuburile de lavă sau peşterile subterane formate din fluxurile de lavă sunt importante din perspectiva cercetării ştiinţifice şi a explorării umane.

    Acestea ar putea fi cele mai bune locuri pentru viitoarele baze lunare, datorită condiţiilor lor termice stabile şi potenţialului de a proteja oamenii şi instrumentele de micometeoriţi şi de radiaţiile cosmice.

    O examinare atentă a interioarelor lor ar putea oferi o perspectivă unică asupra istoriei Lunii.

    În 2009, găuri adânci, verticale, au fost descoperite în Marius Hills, Mare Tranquillitatis şi Mare Ingenii folosind imaginile lunare obţinute pe teren cu camera de înaltă rezoluţie de la bordul SELENE şi de Lunar Reconnaissance Orbiter.

    24 IULIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O ceaţă misterioasă care s-a ridicat deasupra planetei Marte nu şi-a găsit nici o explicaţie până acum.
    Două planete care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru ar putea susţine viaţa, potrivit unor noi cercetări.
    Pe 31 octombrie 2015, chiar în ziua de Halloween, un asteroid, cu un diametru de 400 metri, va trece prin apropierea Pământului, putând fi văzut cu ajutorul telescoapelor de către astronomii amatori.
    Ploaia de meteori Leonidele, va avea anul acesta maximul în noaptea de 17 noiembrie, când se speră că se vor putea vedea 10-20 meteori pe oră, deşi Luna Plină va străluci toată noaptea. Leonidele au început în 6 noiembrie şi se termină pe 21, cu un maximum în 16, 17 sau 18. Ele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998.
    Sonda Cassini a luat imagini cu o insulă pe Ligeia Mare, una dintre mările de metan şi etan de pe Titan, în timpul unei treceri pe lângă luna lui Saturn, dar aceasta dispăruse în momentul următoarei treceri.
    Fragmente dintr-o cometă au explodat peste sudul Spaniei luminând cerul ca o lună plină.