Editura Global Info / Literatură |
Petre Ispirescu
Vulpea firoscoasă
Într-o vie paragină îşi făcuse culcuşul o vulpe.
Acolo fătase şi crescuse mai multe rânduri de pui. Stăpânul viei era un pierde-vară, care aştepta să-i dea cineva mură în gură. În toate verile croia la planuri cum să-şi lucreze via, dar nu punea mâna să facă nimic. Via din ce în ce se părăginea.
Cei din urmă pui ai vulpii se făcuse căţelandri. Începuseră şi ei a sări din cuib. Într-una din zile, unul din puii de vulpe zise mamei lor:
— Mamă, nu e bine de noi.
— Dar de ce, mă? întrebă mumă-sa.
— Am auzit azi pe stăpânul viei, răspunse căţelandrul de vulpe, zicând: „Mă, da' ce mare au crescut bălăriile astea. Săptămâna viitoare am să pun s-o sape."
— Tăceţi din gură şi cătaţi-vă de treabă, le zise vulpea bătrână, cunosc eu cine este stăpânul viei.
Vara trecu şi nici o postată de pământ nu fu ridicată din vie.
În vara următoare căţelandrii îşi făcuseră şi ei fiecare câte un culcuş.
Ieşind la vânătoare, fiecare încotro putea, auziră iarăşi pe stăpânul viei, care venea din când în când să-şi vadă via, că are de gând să şi-o sape.
— Mamă, zise unul, după ce se adunară cu toţii împrejurul bătrânei vulpi, am auzit azi pe stăpânul viei că are să pună să smulgă cu mâinile buruianul din vie şi să-i dea o săpătură ţeapănă, căci prea s-a înţelenit pământul.
— Ia cătaţi-vă de treabă, vă spun eu, şi n-ascultaţi la fleoanca lui, zise bătrâna.
Trecu şi vara asta şi nici un buruian nu se clinti din loc.
În cealaltă vară ce sosi, căţelandrii de vulpe se făcuse vulpi cumsecade şi fiecare din ei avea căţelandri.
Într-una din zile se adunaseră toţi vulpoii şi vulpile cu căţelandrii lor la vulpea bătrână şi-i spuseră:
— Mamă, am auzit azi pe stăpânul viei că de s-ar usca mai bine buruianul, căci are de gând să dea pârjol viei la toamnă, căci şi aşa nu-i aduce nici un folos, şi apoi vrea să limpezească locul.
— Ei, dragii mei, acum să vă luaţi ale trei fuioare şi să vă risipiţi ca puii de potârniche care încotro va vedea cu ochii; căci nebunul este în stare să facă o aşa becisnicie.
Din volumul Snoave sau poveşti populare