Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Phobos sub lumina reflectoarelor


    Sonda Mars Express de la ESA, Agenţia Spaţială Europeană, care a intrat pe orbită în jurul Planetei Roşii acum zece ani, s-a apropiat cel mai mult de Phobos, luna cea mare a planetei Marte, la sfârşitul lunii decembrie 2013. Ea a trecut la 45 km de suprafaţa corpului ceresc.



    Phobos, imagine luată de Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA în martie 2008. Foto: NASA/JPL-Caltech


    Apropierea din 29 decembrie 2013, a fost aşa de rapidă, încât sonda nu a putut să ia fotografii, dar datele culese vor da detalii despre câmpul gravitaţional, care va furniza la rândul lui informaţii despre structura internă.

    Când sonda a trecut aproape de Phobos, gravitaţia acestei lunii a planetei Marte a schimbat viteza navei cu câţiva centimetri pe secundă. Aceste mici abateri au fost reflectate în semnalele radio trimise pe Pământ, iar oamenii de ştiinţă le vor traduce în măsuratori ale structurii de masă şi densitate.

    Alte apropieri anterioare, cum a fost cea din martie 2010, la 67 km, au sugerat deja că luna lui Marte este goală pe dinauntru în proporţie de 25,33%, având spaţii mari între blocurile stâncoase din interior.

    Poate că, odată cunoscută structura, se va lămuri misterul originii celor două luni marţiene, Phobos şi Deimos. Teoriile vehiculate până acum presupun că sunt asteroizi capturaţi de Marte, sau că s-au format din resturi aruncate în spaţiu de un impact uriaş care a avut loc pe planetă.

    GH. MANOIU | 2 IANUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O minge masivă de foc a trecut peste Argentina, colorând cerul în verde, un spectacol care a durat câteva secunde.
    Un nou telescop pentru vânătoarea de planete a devenit operaţional în Chile şi ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă atmosfera planetelor mici care se rotesc în jurul stelelor din apropiere.
    Cercetările NASA au găsit apă blocată în granulele minerale de pe suprafaţa Lunii, apă ce provine de la o sursă necunoscută aflată adânc sub suprafaţă. Studiile anterioare au relevat existenţa apei în rocile colectate de misiunile Apollo, dar s-a crezut că este vorba de o contaminare cu apă terestră.
    Astronomii au descoperit Kepler-421b, o exoplanetă cu cel mai lung an cunoscut. Ea face o rotaţie completă în jurul stelei sale o dată la fiecare 704 zile.
    Astronomii au descoperit un set de inele gigantice în jurul unei planete extrasolare aflată la 420 milioane de ani-lumină de Pământ, de 200 de ori mai mare decât cel care orbitează în jurul planetei Saturn.
    O piatră misterioasă a apărut, la începutul lunii ianuarie 2014, în faţa roverului Opportunity de la NASA, care explorează suprafaţa planetei Marte. Experţii au declarat că originea, aspectul şi compoziţia obiectului sunt total neobişnuite.