Ştiri / Spaţiu |
Phobos sub lumina reflectoarelor
Sonda Mars Express de la ESA, Agenţia Spaţială Europeană, care a intrat pe orbită în jurul Planetei Roşii acum zece ani, s-a apropiat cel mai mult de Phobos, luna cea mare a planetei Marte, la sfârşitul lunii decembrie 2013. Ea a trecut la 45 km de suprafaţa corpului ceresc.
Apropierea din 29 decembrie 2013, a fost aşa de rapidă, încât sonda nu a putut să ia fotografii, dar datele culese vor da detalii despre câmpul gravitaţional, care va furniza la rândul lui informaţii despre structura internă.
Când sonda a trecut aproape de Phobos, gravitaţia acestei lunii a planetei Marte a schimbat viteza navei cu câţiva centimetri pe secundă. Aceste mici abateri au fost reflectate în semnalele radio trimise pe Pământ, iar oamenii de ştiinţă le vor traduce în măsuratori ale structurii de masă şi densitate.
Alte apropieri anterioare, cum a fost cea din martie 2010, la 67 km, au sugerat deja că luna lui Marte este goală pe dinauntru în proporţie de 25,33%, având spaţii mari între blocurile stâncoase din interior.
Poate că, odată cunoscută structura, se va lămuri misterul originii celor două luni marţiene, Phobos şi Deimos. Teoriile vehiculate până acum presupun că sunt asteroizi capturaţi de Marte, sau că s-au format din resturi aruncate în spaţiu de un impact uriaş care a avut loc pe planetă.
GH. MANOIU | 2 IANUARIE 2014