Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Phobos va deveni un inel în jurul planetei Marte

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California din Berkeley au calculat că Marte va zdrobi mica sa lună Phobos cu forţa propriei greutăţi, lăsând doar o centură de resturi pe orbită, un eveniment ce va avea loc peste milioane de ani.



    Phobos de la 6800 km.


    Phobos se roteşte în jurul Planetei Roşii la 6000 kilometri deasupra suprafeţei, în comparaţie cu media de 385000 km care separă Pământul de Lună. De la descoperirea sa în 1877, Marte l-a tras mai aproape pe Phobos cu aproximativ 2,5 metri, adică cu 1,8288 cm în fiecare an.

    Orbita lui Phobos, cea mai mare dintre cele două luni ale lui Marte, este o spirală ce merge spre interiorul lui Marte şi luna se confruntă cu maree tot mai mari. În cele din urmă, Phobos se va rupe în afară pentru a forma un inel sau se va prăbuşi pe Marte.

    Oamenii de ştiinţă au calculat că procesul va dura între 20 şi 40 milioane de ani şi va avea loc în cele din urmă, probabil, la doar 600 kilometri de suprafaţa planetei Marte. După ce luna va începe să se dezintegreze, decesul acesteia ar putea fi spectaculos şi ar dura doar câteva zile sau săptămâni.

    Inelul lui Marte va persista pentru 1 până la 100 milioane de ani şi va avea iniţial o densitate de masă comparabilă cu cea a inelelor lui Saturn.

    Un fragment mare din Phobos s-ar putea prăbuşi pe Planeta Roşie, care la acel moment ar putea să fie deja colonizată. Cu toate acestea, din cauza unghiului şi vitezei de coborâre nu va face ravagii.

    28 NOIEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    De la primii sateliti trimisi pe Luna s-a observat un fenomen ciudat: aparatele ce orbitau in jurul Lunii coborau spre orbita lunara cand treceau pe deasupra unor cratere sau bazine de impact, si se ridicau apoi spre orbita initiala.
    Viitorii coloniştii ai Planetei Roşii ar putea mânca ridichi, mazăre, secară şi tomate produse local.
    Cercetătorii de la Institutul Niels Bohr al Universităţii din Copenhaga spun că Marte are mii de gheţari îngropaţi sub suprafaţa sa prăfuită, care conţin suficientă apă îngheţată cât să acopere planeta cu un strat de gheaţă gros de 1,1 metri.
    Ufologii pretind că o navă spaţială extraterestră masivă, de dimensiunea statului american Idaho, a fost reperată în imaginile recente luate de NASA la coroana solară în programul SOHO.
    Obiectul ceresc face parte din centura principala de asteroizi, o regiune din Sistemul Solar situata intre planetele Marte şi Jupiter care adaposteste numeroase corpuri ceresti precum asteroizi si planete pitice.
    Folosind datele misiunii Cassini, oamenii de ştiinţă au identificat 101 gheizere distincte care erup pe Enceladus, luna îngheţată a lui Saturn. Studiul lor arată că este posibil ca apa lichidă să ajungă din marea subterană a lunii până la suprafaţă.