Ştiri / Mapamond |
Picturi rupestre descoperite in Mexic
GH. MĂNOIU | 7 MARTIE 2023
Institutului National de Antropologie si Istorie din Mexic (INAH) a anuntat descoperirea a aproape 5000 de picturi rupestre facute de grupurile de vanatori si culegatori ce au locuit in pesterile si vaile din Sierra de San Carlos, regiunea Burgos si Tamaulipas.
Picturile, foarte bine conservate, atesta locuirea in toate aceste regiuni, facand lumina asupra vietii celor trei grupuri pre-hispanice care au trait in zona, guajolotes, iconoplos si pintos, si a grupurilor care au venit ulterior, printre care cadimas, conaynenes, mediquillos, mezquites, cometunas si canaimes.
Picturile reprezinta scene antropomorfe, zoomorfe, astronomice si lucruri abstracte.
Au fost cercetate unsprezece situri, cele mai importante fiind Sierra de San Carlos, Cueva de los Caballos, Cañón de Bronce, La Noria, Las Colmenas, Cañón La Noria, El Carrizo si Cañada de Las Pozas.
Sunt imagini ale activitatii nomazilor, scene de vanatoare, de pescuit, de culegere a plantelor, sunt scene religioase, astronomice, apar corturi conice din piele pentru locuit, reprezentari de flora si fauna din regiune, cerbi, soparle, miriapozi.
Vopsele organice si minerale folosite sunt in galben, rosu, alb si negru, specialistii propunandu-si ca in viitor sa faca o analiza chimica a pigmentilor folositi.
Asta ar permite si datarea picturilor, in zona negasindu-se nici un obiect vechi, deoarece sezonul ploios spala toate sedimentele de pe sol, lasand piatra descoperita.
Despre aceste grupuri care au locuit in zona se stie foarte putin, doar denumirile date de conchistadori, calugari sau de indigeni si numele sefilor de turme.
Ele au fugit de spanioli in munti, unde aveau apa, plante si animale sa se hraneasca. Spaniolii nu s-au aventurat pana acolo astfel ca s-a ajuns sa se cunoasca foarte putin despre ei, despre limba, ritualurile si obiceiurile lor.