Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Primele piese complexe de tungsten fără defecte pentru utilizare în medii extreme

    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge (ONRL) din Statele Unite, au folosit fabricarea aditivă pentru a produce primele piese complexe de tungsten fără defecte pentru utilizare în medii extreme. Realizarea ar putea avea implicații pozitive pentru tehnologiile cu energie curată, cum ar fi energia de fuziune.



    Cercetătorii ORNL au folosit fabricarea aditivă prin fascicul de electroni pentru a imprima 3D primele piese de tungsten complexe, fără defecte, cu geometrii complexe. Foto: Michaela Bluedorn/ORNL, Departamentul de Energie al SUA


    Tungstenul este metalul cu cel mai înalt punct de topire, ceea ce îl face ideal pentru reactoarele de fuziune unde temperaturile plasmei depășesc 180 de milioane de grade Fahrenheit.

    În comparație, centrul Soarelui este de aproximativ 27 de milioane de grade Fahrenheit.

    În forma sa pură, wolframul este fragil la temperatura camerei și se sparge ușor.

    Pentru a contracara acest lucru, cercetătorii ORNL au dezvoltat o imprimantă 3D cu fascicul de electroni pentru a depune wolfram, strat cu strat, în forme tridimensionale precise.

    Această tehnologie folosește un flux de particule direcționat magnetic într-o carcasă cu vid înalt pentru a topi și a lega pulberea de metal într-un obiect de metal solid.

    Mediul de vid reduce contaminarea cu materiale străine și formarea de stres rezidual.

    Producția aditivă prin fascicul de electroni este promițătoare pentru procesarea geometriilor complexe de wolfram, și acesta este un pas important pentru extinderea utilizării metalelor rezistente la temperatură în resursele energetice care vor sprijini un viitor durabil, fără carbon.

    5 IUNIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Institutul pentru Energie și Cercetări Nucleare (Ipen) și de la programul postuniversitar de Tehnologie Nucleară de la USP, Brazilia, au creat o nouă tehnologie pentru baterii, care face posibilă stocarea energiei într-un dispozitiv mai ușor, fără risc de explozie sau îngheț.
    Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, din Brazilia, au dezvoltat un cip bioelectronic capabil să detecteze simultan vitaminele C și D din fluidele corpului.
    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric.
    Inginerii de la Universitatea din Pennsylvania au dezvoltat un nou cip care folosește undele luminoase în locul energiei electrice, pentru a efectua calculele complexe esențiale în inteligența artificială.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au dezvoltat o nouă modalitate de a încapsula materiale pe bază de hidrat de sare în fibrele polimerice, printr-un proces de tragere coaxială.
    Microsoft a anunțat existența unei vulnerabilități, numită CVE-2023-36884, în mai multe versiuni de Windows și Office.