Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Pinguinii imperiali în pericol din cauza încălzirii Antarcticii

    Populaţia de pinguini imperiali din Anctarctica ar putea scădea cu cel puţin o cincime până în 2100, din cauză că banchiza pe care locuiesc păsările, devine tot mai mică.



    Pinguini imperiali. Foto: Michael Van Woert, NOAA NESDIS, ORA


    Oamenii de ştiinţă care au tras acest semnal de alarmă, îndeamnă guvernele lumii să treacă această pasăre pe lista celor pe cale de dispariţie, chiar dacă unele populaţii dintre cele 45 de colonii cunoscute vor creşte uşor până în 2050, înainte de a scădea până la sfârşitul secolului.

    Această acţiune ar impune restricţii pentru companiile de turism şi de pescuit.

    În general populaţia ar putea să scadă cu 19 procente faţă de nivelul actual pe măsură ce gheaţa mării se topeşte, iar populaţia a două treimi din coloniile de păsări ar putea să se reducă la jumătate.

    Toate populaţiile din cele 18 specii de pinguini sunt în scădere, pinguinul imperial fiind apreciat ca stabil in momentul de faţă, cu aproximativ 600000 de păsări.

    Prea multa gheaţă înseamnă că femelele trebuie să călătorească mult pentru a prinde peşte, prea puţină gheaţă înseamnă că se reduce spaţiul pentru stabilirea coloniilor.

    Modificările în gheaţă afectează şi populaţiile de krill, sursă de hrană importantă pentru pinguini.

    O soluţie propusă ar fi stabilirea de rezervaţii marine, unul dintre cele mai bune moduri de a proteja pinguinii.

    7 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Expertii de la University of Birmingham, Marea Britanie, au analizat un monument mezolitic descoperit si excavat de National Trust for Scotland in Aberdeenshire, Scotia. Acesta pare sa fie cel mai vechi calendar creat de societatile de vanatori-culegatori, datand din anul 8000 i.e.n.
    Muncitorii în construcţii din provincia Guangdong, sudul Chinei, care lucrau la un drum în oraşul Heyuan, au descoperit 43 de ouă de dinozaur fosilizate, dintre care 19 erau intacte. Cel mai mare avea mai mult de 7 cm în diametru.
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a început analiza unor particule cosmice misterioase pe care le-au descoperit în piramida egipteană Bent şi care ar putea arăta cum au fost create piramidele în urmă cu 4600 de ani.
    Schimbările în temperatura aerului şi în precipitaţiile din timpul iernii în ultimele cinci decenii au afectat calendarul, durata şi grosimea gheţii ce se formează pe lacurile din regiunea arctică.
    Oameni de ştiinţă de la mai multe instituţii franceze au descoperit un sistem hidrografic subteran, cu ajutorul imagisticii prin satelit. Se confirmă că în urmă cu aproximativ 5000 ani, Sahara era un loc extrem de viu.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California, Berkeley, Statele Unite, au descoperit resturi de plante de apă dulce şi de animale îngropate în câmpiile aride ale deşertului Atacama din Chile, sugerând că inima acestui peisaj super-uscat a fost cândva luxuriantă.