Ştiri / Ştiinţă |
Pinguinii imperiali pot rămâne sub apă 27 minute
GH. MĂNOIU | 9 DECEMBRIE 2022
Noile cercetări ale oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din California au arătat modul în care pinguinii imperiali (Aptenodytes forsteri) sunt capabili să se scufunde la adâncimi de peste 500 metri şi să rămână sub apă timp de 27 minute, mai adânc şi mai mult decât oricare dintre alte specii de păsări.
A fost înregistrată frecvenţa cardiacă a pinguinilor care se aflau în căutarea hranei, la colonia Cape Washington din Antarctica.
Au fost urmăriţi parametrii inimii folosind o electrocardiogramă şi comportamentul la scufundare cu un înregistrator de adâncime şi timp, şi s-a constatat că pinguinii şi-au încetinit inima de la o rată normală de aproximativ 70 de bătăi pe minut, la 10 bătăi pe minut.
Pinguinii imperiali au, de asemenea, hemoglobina cu o structură neobişnuită pentru a funcţiona la niveluri scăzute de oxigen, oase solide, nu pneumatice ca la celelalte păsări, pentru a reduce barotraumele, daune fizice ale ţesuturilor corpului cauzate de diferenţa de presiune dintre interiorul corpului şi lichidul din jur, precum şi capacitatea de a-și reduce metabolismul şi de a-și închide funcţiile organelor neesenţiale în acel moment.
Acest răspuns cardiac contrastează cu comportamentul altor păsări sau mamifere terestre, dar este similar cu cel al mamiferelor marine care se scufundă.
Pinguinii imperiali, deşi ating 120 cm înălţime şi o greutate de 22 până la 45 kg, sunt capabili şi să zboare.
Înoată cu viteză şi reusesc să se ridice în aer, să planeze deasupra apei şi să aterizeze pe gheaţă.
Rezultatele au fost prezentate şi la cea de a 8-a Conferinţă internaţională dedicată pinguinilor.