Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Afectiuni

    Plagiocefalia pozitionala

    Ce este plagiocefalia pozitionala?

    Plagiocefalia pozitionala este termenul utilizat pentru a descrie capul turtit sau deformat care poate fi rezultatul inghesuirii din perioda intrauterina sau al plasarii sugarului in aceeasi pozitie (de exemplu pe spate) perioade mari de timp.

    Cadrele medicale folosesc de asemenea termenul brahicefalie pentru a descrie aplatizarea partii din spate a craniului. Plagiocefalia pozitionala si brahicefalia apar deseori impreuna.

    Termenul general plagiocefalie se refera la un cap a carui forma anormala rezulta dintr-o varietate de cauze. Plagiocefalia pozitionala este doar un tip de plagiocefalie.

    Alte tipuri pot rezulta din inchiderea prea rapida a suturilor (craniosinostoza), prezenta la nastere a gatului rasucit (torticolis muscular congenital) si acumularea de lichid la nivelul creierului (hidrocefalie). Plagiocefalia poate fi severa uneori si sa necesite tratament chirurgical.

    Care sunt cauzele plagiocefaliei pozitionale?

    Plagiocefalia pozitionala este de obicei rezultatul plasarii sugarului in aceeasi pozitie, de exemplu pe spate, perioade mari de timp.

    Craniile bebelusilor sunt moi si facute din cateva placi craniene. Aceste placi deplasabile prezinta intre ele spatii numite suturi, care permit capului sa fie flexibil astfel incat creierul sa poata creste. In cazul in care capul este tinut in aceeasi pozitie perioade mari de timp, placile se deplaseaza lasand in urma o zona plata.

    Cauzele cele mai frecvente pentru plagiocefalia pozitionala includ:

    • Prea putin timp petrecut in pozitie verticala – uneori numit timp "de strans la piept"
    • Prea putin timp de stat pe burta, atunci cand bebelusul este treaz si supervizat
    • Prea mult timp petrecut in scaune de masina, carucioare

    Bebelusii nascuti inainte de termen sunt predispusi a dezvolta aceste zone plate pe capetele lor intrucat capetele le sunt mai moi decat ale bebelusilor nascuti la termen.

    Cum pot ajuta la prevenirea plagiocefaliei pozitionale?

    In majoritatea cazurilor plagiocefalia poate fi prevenita (si uneori corectata) prin repozitionare, care usureaza presiunea din spatele capului sugarului. Tehnicile de repozitionare includ:

    • Asigurarea unui timp de stat pe burta atunci cand copilul este treaz si este supravegheat. Timpul de stat pe burta nu numai ca ajuta la prevenirea zonelor plate, el ajuta si la intarirea muschilor capului, gatului si umerilor ca parte a dezvoltarii normale.

    Parintii si ingrijitorii pot incerca sa-i asigure bebelusului acest timp de stat pe burta de doua, trei ori pe zi, perioade scurte de timp, pana cand bebelusul se obisnuieste sa stea singur pe burta. Odata ce bebelusului incepe sa-i placa pozitia, parintii pot incerca marirea perioadelor sau cresterea frecventei timpilor de stat pe burta.

    • Schimbarea directiei in care sugarul sta in patut, de la o saptamana la alta. De exemplu, piciorusele copilului sa indice un capat al patutului cateva zile, apoi pozitia sa fie schimbata astfel incat piciorusele sa indice catre celalalt capat al patutului. Aceasta va incuraja bebelusul sa-si intoarca capul in directii diferite, evitand asezarea in aceeasi pozitie tot timpul.

    • Evitarea perioadelor lungi de stat in scaune de masina, carucioare si landouri cata vreme copilul este treaz.

    • Asigurarea "timpului de strans la piept", tinand copilul ziua cat mai des in pozitie verticala sprijinit de umarul parintelui.

    • Schimbarea locatiei in camera a patutului bebelusului, astfel incat acesta sa fie nevoit sa priveasca in diferite directii pentru a vedea usa sau fereastra.

    Bebelusii sanatosi ar trebui plasati pe spate atunci cand dorm in timpul zilei sau noaptea pentru a reduce riscul sindromului mortii subite a sugarului. Este importanta precizarea ca desi somnul pe spate poate afecta riscul de aplatizare a capului, aplatizarea este mai putin serioasa fata de sindromul mortii subite si ea poate fi deseori prevenita si tratata.

    Parintii nu ar trebui sa inceteze sa-si culce copiii pe spate, ci mai degraba sa se asigure ca le ofera timpul de stat pe burta atunci cand sunt treji si sa foloseasca tehnicile de repozitionare.

    Care sunt tratamentele pentru plagiocefalia pozitionala?

    In majoritatea cazurilor, zonele plate dispar de la sine odata ce sugarul incepe sa stea in fund sau sa se tarasca. Repozitionarea (descrisa mai sus) poate de asemenea corecta cu succes plagiocefalia pozitionala.
    Daca problema este detectata devreme, cea mai severa plagiocefalie pozitionala poate fi de obicei tratata cu succes sub supravegherea unui cadru medical.

    Printre optiunile acestui tratament sunt incluse:

    • O casca personalizata care previne caderea capului intr-o parte atunci cand bebelusul sta intins. Mai important, ea permite craniului bebelusului sa se extinda intr-o forma mai rotunda pe masura ce creierul si craniul cresc.

    • Benzile ajustabile pot fi de asemenea utilizate pentru a ajuta la remodelarea capului bebelusului. Benzile pun o mica presiune asupra craniului bebelusului in zonele care necesita remodelare. Un cadru medical ajusteaza regulat banda pe masura ce capul bebelusului creste.

    Folosind aceste tratamente, zonele plate dispar de regula in doua pana la patru luni de zile.

    Daca forma anormala a capului este rezultatul unei alte afectiuni si nu este corelata cu pozitia, medicul poate recomanda de asemenea casca sau benzile ajustabile. In cazul in care capul este sever deformat sau este rezultat al craniosinostozei, chirurgia poate fi necesara pentru corectarea problemei.
    Discutati cu medicul despre forma capului bebelusului la fiecare control de rutina.


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Amenoreea este absenta unei perioade menstruale. Perioadele menstruale regulate reprezinta un semn al sanatatii generale a organismului. Lipsa unei menstruatii poate insemna o sarcina sau avertizarea unei nereguli.
    Durerea pelviana este un termen pe care cadrele medicale il folosesc pentru a descrie durerea care are loc mai mult in zona abdominala inferioara sau numai in aceasta zona. Poate fi o durere permanenta, sau cu intermitente.
    Infectia tractului urinar este o infectie aparuta oriunde in tractul urinar. Tractul urinar include organele care colecteaza si stocheaza urina si o elimina din organism.
    Bolile glandelor suprarenale au loc atunci cand glandele suprarenale nu functioneaza corespunzator. Uneori, cauza este o problema a altei glande care ajuta la controlarea glandei suprarenale. Alteori, problema poate fi chiar la glanda suprarenala.
    AMO-BCR apare atunci cand rinichii nu mai pot mentine nivelurile corespunzatoare de calciu si fosfor din sange, conducand catre niveluri hormonale osoase anormale. Ea este o problema frecventa la persoanele cu boli renale si afecteaza aproape toti pacientii care primesc dializa.
    Imunodeficienta primara are loc atunci cand o parte a sistemului imunitar al unei persoane lipseste sau nu functioneaza corect. Corpurile oamenilor cu imunodeficienta primara nu se pot descotorosi de agentii patogeni si nu se pot proteja asa cum ar trebui de noii germeni patogeni.