Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Ploaia de meteoriţi aduce viaţa?


    O echipă de specialişti de la Universitatea Sheffield, din Marea Britanie, a descoperit organisme mici ce ar fi putut veni din spaţiu, după ce au trimis un balon special în stratosferă, la 27 km altitudine.



    Balon ştiinţific. Foto: NASA/CSBF


    Este exclusă posibilitatea ca particule de aceste dimensiuni să fi urcat de pe Pământ până la înălţimi de ordinul a 27 km, cu excepţia erupţiilor vulcanice violente, dar care nu au avut loc în ultimii trei ani inainte de experiment.

    În absenţa unui mecanism prin care particule mari pot ajunge de la sol în stratosferă, nu rămâne decât ipoteza provenienţei lor din spaţiu. Aceasta ar însemna că viaţa ajunge încontinuu pe Pământ din spaţiu şi că nu se limitează la această planetă.

    Balonul, special proiectat, a efectuat colectări microscopice doar la altitudini cuprinse între 22 si 27 km şi a aterizat în siguranţă. Oamenii de ştiinţă au descoperit apoi că au capturat un fragment de diatomee şi unele entităţi biologice neobişnuite, prea mari pentru a veni de pe Pământ.

    Experimentul a avut loc în perioada ploii de meteoriţi numită Perseide şi se va repeta luna aceasta, în octombrie, pentru a coincide cu ploaia de meteoriţi adusă de cometa Haley.

    Pentru a elimina un eventual mecanism necunoscut de transfer între sol şi stratosferă, se va face fracţionarea izotopică. Un anumit raport de izotopi va arăta că mostrele provin totuşi de pe Pământ. Dacă raportul este altul, atunci ele vin cu siguranţă din spaţiu.

    GH. MANOIU | 10 OCTOMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou model privind modul în care se formează stelele a adus în prim plan ipoteza că majoritatea, dacă nu toate, ar avea cel puţin un frate.
    Mercur, cea mai mică planetă din Sistemul Solar, a trecut între Pământ şi Soare pe 9 mai 2016, într-un tranzit care se întâmplă doar de 13 - 14 ori, într-o sută de ani.
    O rachetă privată a SpaceX, care avea o misiune de rutină de alimentare la Staţia Spaţială Internaţională, a explodat în aer la scurt timp după ce a fost lansată de la Cape Canaveral din Florida.
    Sonda spaţială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a ajuns săptămâna aceasta la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto.
    Pluto ar putea avea o calotă de gheaţă polară, conform celor mai recente imagini trimise de sonda New Horizons de la NASA, care se apropie de planeta pitică.
    Primul model la scară reală al noii rachete ruseşti, cea mai mare din epoca post-sovietică, a plecat spre rampa de lansare din centrul spaţial Plesetsk. Angara va completa racheta Soyuz, rămasă singurul vehicul din lume capabil să transporte astronauţi la Staţia Spaţială Internaţională.