Ştiri / Spaţiu |
Pluto ar putea avea o calotă de gheaţă polară
Pluto ar putea avea o calotă de gheaţă polară, conform celor mai recente imagini trimise de sonda New Horizons de la NASA, care se apropie de planeta pitică.
Cele 13 imagini luate la jumătatea lunii aprilie, când sonda se afla la 113 milioane km de Pluto, arată regiunile întunecate ale lui Pluto şi în regiunea polară o pată vizibil mai luminoasă.
Aceste caracteristici, zone luminoase care reflectă lumina, deja detectate de telescopul spaţial Hubble acum douăzeci de ani, ar putea semnala prezenţa gheţii la pol, gheaţă de apă sau zăpadă de azot.
New Horizons va trece la aproximativ 12500 km de suprafaţa lui Pluto în această vară.
Pluto, care are cinci luni, are o atmosferă formată din azot, un sistem complex de anotimpuri, caracteristici geologice distincte şi este compus în principal din rocă şi gheaţă. Descoperit în 1930, se învârte în jurul Soarelui în 247,7 ani.
Cu un diametru de 2300 km, Pluto este mai mic decât luna noastră şi are o masă de 500 de ori mai mică decât cea a Pământului. Pluto ar putea avea un ocean de apă sub stratul gros de gheaţă, ca luna sa, Charon, unde ar putea exista de asemenea atmosferă.
În 2006, Uniunea Astronomică Internaţională a retras lui Pluto statutul de planetă datorită dimensiunilor sale mici, el intrând acum în categoria planetelor pitice. Sistemul solar nu mai are decât opt planete.