Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Pluto ar putea avea o calotă de gheaţă polară

    Pluto ar putea avea o calotă de gheaţă polară, conform celor mai recente imagini trimise de sonda New Horizons de la NASA, care se apropie de planeta pitică.



    Pluto văzut de New Horizons.


    Cele 13 imagini luate la jumătatea lunii aprilie, când sonda se afla la 113 milioane km de Pluto, arată regiunile întunecate ale lui Pluto şi în regiunea polară o pată vizibil mai luminoasă.

    Aceste caracteristici, zone luminoase care reflectă lumina, deja detectate de telescopul spaţial Hubble acum douăzeci de ani, ar putea semnala prezenţa gheţii la pol, gheaţă de apă sau zăpadă de azot.

    New Horizons va trece la aproximativ 12500 km de suprafaţa lui Pluto în această vară.

    Pluto, care are cinci luni, are o atmosferă formată din azot, un sistem complex de anotimpuri, caracteristici geologice distincte şi este compus în principal din rocă şi gheaţă. Descoperit în 1930, se învârte în jurul Soarelui în 247,7 ani.

    Cu un diametru de 2300 km, Pluto este mai mic decât luna noastră şi are o masă de 500 de ori mai mică decât cea a Pământului. Pluto ar putea avea un ocean de apă sub stratul gros de gheaţă, ca luna sa, Charon, unde ar putea exista de asemenea atmosferă.

    În 2006, Uniunea Astronomică Internaţională a retras lui Pluto statutul de planetă datorită dimensiunilor sale mici, el intrând acum în categoria planetelor pitice. Sistemul solar nu mai are decât opt planete.

    7 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Primul model la scară reală al noii rachete ruseşti, cea mai mare din epoca post-sovietică, a plecat spre rampa de lansare din centrul spaţial Plesetsk. Angara va completa racheta Soyuz, rămasă singurul vehicul din lume capabil să transporte astronauţi la Staţia Spaţială Internaţională.
    Japonia a lansat un nou satelit care va fi folosit pentru a supraveghea daunele provocate de dezastrele naturale şi schimbările ce afectează pădurile tropicale.
    Telescopul spaţial Kepler a identificat 4302 potenţiale planete. Pentru 1284 dintre ele, probabilitatea de a fi o planetă este mai mare de 99 la sută.
    Când stelele masive explodează ca supernove, ele nu se estompează în noapte, ci strălucesc orbitor cu raze gamma de înaltă energie. Ce dă putere acestor resturi stelare energetice?
    Un obiect spaţial neidentificat se va prăbuşi pe Pământ sau se va dezintegra în atmosferă vineri 13 noiembrie 2015, în Oceanul Indian, la aproximativ 65 km de coasta de sud din Sri Lanka.
    Robotul Beagle 2 construit de Regatul Unit pentru misiunea Agenţiei Spaţiale Europene, Mars Express şi considerat pierdut pe Marte încă din 2003, a fost descoperit acum în imaginile luate de Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA.