Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Pluto are un ocean noroios sub suprafaţa îngheţată

    Pluto ar putea găzdui un ocean de apă noroioasă sub cea mai proeminentă formaţiune de suprafaţă a sa, cunoscută sub numele de "inima".



    Inima lui Pluto sau Tombaugh Regio, cu Sputnik Planitia în stânga.


    Acest lucru ar putea explica de ce o parte a regiunii în formă de inimă, numită Sputnik Planitia, este exact în aliniament cu cea mai mare lună a lui Pluto, Charon.

    Sputnik Planitia este o regiune de 966 km lungime, 400 km lăţime şi aproape 4 km adâncime, în ventriculul stâng al inimii şi este aliniată aproape exact în opoziţie cu Charon.

    Pluto şi Charon se află într-o rotaţie sincronă, adică arată mereu aceeaşi faţă între ele.

    Sputnik Planitia este o gaură eliptică în sol, aşa că acolo nu ar trebui să fie mai multă greutate, ci mai puţină. Dar regiunea are o greutate mai mare, deci există o masă suplimentară sub suprafaţă.

    O parte din gheaţa de sub Sputnik Planitia înlocuită cu apă, care este mai densă decât gheaţa, ar explica masa în plus.

    Oceanul ar fi incredibil de rece şi hipersalin, probabil bogat în amoniac, spre deosebire de apa de pe Pământ sau de pe Europa.

    Ar fi cu siguranţă un mediu extrem pentru o posibilă formă de viaţă, poate cel mai dificil din Sistemul Solar.

    12 OCTOMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la NASA au determinat că ciudata piatră ce seamănă cu o gogoaşă cu jeleu, numită Pinnacle Island şi care a produs o adevarată furtună în media acum ceva timp, este o bucată dintr-o stâncă mai mare care a fost ruptă şi mutată din loc atunci când roata roverului a trecut peste ea.
    Luna ar fi putut lua naştere prin coliziunea mai multor sateliţi mici, mai degrabă decât printr-un mare impact care a lovit Pământul.
    Astronomii au descoperit în apropierea planetei Neptun un obiect care se roteşte în jurul Soarelui pe o orbită perpendiculară pe planul celorlalte orbite planetare şi în direcţia opusă restului planetelor.
    Un asteroid despre care se crede că ar conţine 90 milioane tone de platină în nucleul său, precum şi alte materiale rare şi preţioase, va trece duminică în apropierea planetei noastre.
    O serie de noi masuratori ale compozitiei atmosferei planetei Marte, facute de roverul martian Curiosity, aduc dovezi cu privire la pierderea masiva a atmosferei originale.
    Astronomii de la Ruhr University Bochum din Germania şi Jagiellonian University din Polonia au descoperit o nouă galaxie în constelaţia Leu.