Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Pofta de sare este determinată genetic
Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh arată rolul pe care îl au genele în dorinţa unor persoane de a consuma alimente sărate.
Oamenii de ştiinţă au modificat genetic animale de laborator eliminând o genă într-un număr mic de celule din creierul lor.
Gena era cunoscută ca fiind legată cu tensiunea arterială ridicată la om, dar modul în care este controlată era neclar.
Înlăturarea genei a făcut ca animalele să dezvolte un apetit puternic pentru sare, iar atunci când au avut posibilitatea de a alege apă potabilă normală sau apă sărată, au consumat apă sărată de trei ori mai mult decât animalele nemodificate.
Aceleaşi animale modificate genetic au avut tensiunea arterială ridicată atâta timp cât au băut apă sărată. După ce nu li s-a mai dat apă sărată, tensiunea arterială a revenit la normal.
Studiul arată că respectiva genă joacă un rol important în controlul apetitului pentru sare şi în creşterea tensiunii arteriale.
Rezultatele sugerează că ar putea fi posibilă obţinerea unor medicamente care să ajute bolnavii de inimă să gestioneze aportul de sare şi să reducă efectele negative ale tensiunii arteriale.