Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Poluanți nocivi în produsele de îngrijire personală

    Un studiu al cercetătorilor de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Elveția, a evidențiat riscurile pentru sănătate date de substanțele chimice din produsele de îngrijire personală, care pot genera poluanți nocivi atunci când sunt utilizate în interior.



    Poluanți nocivi în produsele de îngrijire personală. Foto: Ana Essentiels/Unsplash


    Produsele moderne de îngrijire personală, concepute pentru a masca mirosurile, pentru a preveni transpirația și pentru a oferi parfumuri plăcute, folosesc o gamă largă de ingrediente.

    În timp ce mulți dintre acești compuși sunt considerați siguri în concentrații scăzute, preocupările cresc cu privire la reacțiile pe care le suferă în mediile interioare, creând poluanți nocivi.

    Un studiu condus de cercetătorii de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Elveția, a analizat emisiile de la articolele de îngrijire personală utilizate în mod obișnuit, identificând peste 200 de compuși organici volatili în concentrații care ating câteva părți per milion.

    Deși majoritatea acestor compuși organici volatili sunt consideraţi inofensivi, unii dintre ei formează aerosoli organici secundari, care prezintă riscuri pentru sănătate.

    Studiul a mai remarcat că sursele de ozon, întâlnite în mod obișnuit în spațiile interioare, pot reacționa cu compușii organici volatili din produsele de îngrijire personală, producând compuși nocivi.

    Echipa de cercetare a testat o gamă de produse, inclusiv spray-uri deodorante pentru corp, loțiune de mâini, parfum și şampon, într-un mediu interior simulat.

    Când a fost introdus ozonul, toate produsele, cu excepția deodorantului roll-on, au produs un „smog” îngrijorător de particule, cu rate de creștere mai mari decât cele observate de obicei în aer liber.

    Având în vedere potențialele riscuri pentru sănătate, cercetătorii sugerează reducerea dependenței de produsele de îngrijire personală sau optarea pentru alternative cu reactivitate chimică mai mică.

    2 NOIEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Riscul de a dezvolta ateroscleroză poate începe mult mai devreme în viață decât se credea anterior, subliniind nevoia de a menține nivelul de colesterol scăzut chiar și atunci când suntem tineri, arată noi cercetări.
    Un studiu efectuat la Centrul Medical al Universității Leiden, din Olanda, a constatat că persoanele care preferă să se culce târziu și să se trezească târziu, prezintă un risc mult mai mare de a dezvoltă diabet zaharat de tip 2 decât cei cu modele de somn obişnuite.
    O echipă de cercetători de la Universitatea din Granada și de la Universitatea din Sevilla, Spania, a publicat un studiu în care inteligența artificială este concepută pentru a îmbunătăți predicția migrației celulare în cancerul de sân.
    Dacă un copil nu a crescut corespunzător în uter, există un risc crescut de afecțiuni precum paralizia cerebrală la sugari şi anxietate, depresie, autism și schizofrenie mai târziu în viață.
    Un studiu din 2024 indică faptul că consumul de alge marine Ecklonia cava ar putea încetini sau preveni boala Parkinson, oferind speranță pentru noi abordări dietetice pentru gestionarea afecțiunii.
    O aplicare a coloranților alimentari siguri se poate folosi la o gamă largă de diagnostice medicale, de la localizarea leziunilor şi monitorizarea tulburărilor digestive până la identificarea cancerelor.