Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Poluanți nocivi în produsele de îngrijire personală
Un studiu al cercetătorilor de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Elveția, a evidențiat riscurile pentru sănătate date de substanțele chimice din produsele de îngrijire personală, care pot genera poluanți nocivi atunci când sunt utilizate în interior.
Produsele moderne de îngrijire personală, concepute pentru a masca mirosurile, pentru a preveni transpirația și pentru a oferi parfumuri plăcute, folosesc o gamă largă de ingrediente.
În timp ce mulți dintre acești compuși sunt considerați siguri în concentrații scăzute, preocupările cresc cu privire la reacțiile pe care le suferă în mediile interioare, creând poluanți nocivi.
Un studiu condus de cercetătorii de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Elveția, a analizat emisiile de la articolele de îngrijire personală utilizate în mod obișnuit, identificând peste 200 de compuși organici volatili în concentrații care ating câteva părți per milion.
Deși majoritatea acestor compuși organici volatili sunt consideraţi inofensivi, unii dintre ei formează aerosoli organici secundari, care prezintă riscuri pentru sănătate.
Studiul a mai remarcat că sursele de ozon, întâlnite în mod obișnuit în spațiile interioare, pot reacționa cu compușii organici volatili din produsele de îngrijire personală, producând compuși nocivi.
Echipa de cercetare a testat o gamă de produse, inclusiv spray-uri deodorante pentru corp, loțiune de mâini, parfum și şampon, într-un mediu interior simulat.
Când a fost introdus ozonul, toate produsele, cu excepția deodorantului roll-on, au produs un „smog” îngrijorător de particule, cu rate de creștere mai mari decât cele observate de obicei în aer liber.
Având în vedere potențialele riscuri pentru sănătate, cercetătorii sugerează reducerea dependenței de produsele de îngrijire personală sau optarea pentru alternative cu reactivitate chimică mai mică.