Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Poluarea luminoasă întărește frunzele copacilor urbani, perturbând lanțurile trofice

    Un studiu făcut la Academia Chineză de Științe dezvăluie că nivelurile ridicate de lumină artificială pe timp de noapte duc la frunze mai dure pe copacii urbani, făcându-le mai puțin gustoase pentru insecte și perturbând astfel lanțurile trofice.



    Poluarea luminoasă întărește frunzele copacilor urbani, perturbând lanțurile trofice. Foto: Francois Le Nguyen/Unsplash


    Poluarea luminoasă perturbă ritmurile circadiene și ecosistemele din întreaga lume. Pentru plante, care depind de lumină pentru fotosinteză, efectele acesteia pot fi profunde.

    Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au descoperit că expunerea la niveluri ridicate de lumină artificială pe timp de noapte face ca frunzele copacilor să devină mai dure și mai greu de mâncat pentru insecte, amenințând lanțurile trofice urbane.

    Lumina artificială a crescut nivelul de luminozitate pe timp de noapte cu aproape 10%, cea mai mare parte a populației lumii confruntându-se cu poluarea luminoasă în fiecare noapte.

    Deoarece proprietățile plantelor afectează interacțiunile lor cu alte plante și animale, orice modificări ale plantelor cauzate de lumina artificială ar putea avea un impact semnificativ asupra ecosistemului.

    Oamenii de știință au bănuit că plantele expuse la niveluri ridicate de lumină artificială ar acorda prioritate apărării față de creșterea luminoasă, producând frunze mai dure, cu mai mulți compuși chimici de apărare.

    Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au selectat două specii comune de arbori de stradă: pagoda japoneză și frasinul verde.

    Deși acești copaci sunt similari în multe privințe, copacii numiți pagode japoneze au frunze mai mici și mai moi, pe care le preferă erbivorele.

    Oamenii de știință au stabilit 30 de locuri la distanță de aproximativ 100 de metri de drumurile principale iluminate de obicei toată noaptea.

    Pentru a determina nivelul de expunere la iluminatul artificial, ei au măsurat iluminarea la fiecare loc.

    Aproape 5.500 de frunze au fost colectate și evaluate pentru insecte și trăsăturile care ar putea fi afectate de lumina artificială, cum ar fi dimensiunea, duritatea, conținutul de apă, nivelurile de nutrienți și apărarea chimică.

    Frunzele mai mari ar indica resursele alocate creșterii, în timp ce duritatea și nivelurile mai ridicate de apărare chimică, cum ar fi taninurile, ar indica resursele alocate pentru apărare.

    Pentru ambele specii de copaci, niveluri mai ridicate de lumină artificială au însemnat frunze mai dure. Cu cât frunza este mai dură, cu atât mai puține dovezi de insecte.

    Cu cât lumina era mai intensă, cu atât oamenii de știință întâlneau mai des frunze care nu prezentau deloc semne de insecte.

    Este posibil ca copacii expuși la lumină artificială noaptea să-și prelungească durata fotosintezei și să aloce mai multe resurse compușilor structurali, cum ar fi fibrele, ceea ce duce la o creștere a durității frunzelor.

    Copacii numiți pagode japoneze, expuși la mai multă lumină artificială, aveau niveluri mai scăzute de nutrienți precum fosforul.

    Dar frunzele verzi de frasin au fost influențate mai puternic de niveluri mai ridicate de lumină. Aveau niveluri mai mari de azot, frunze mai mici și apărare chimică mai scăzută.

    Acest lucru s-ar putea datora faptului că frasinii verzi sunt mai puțin preferați de insecte, astfel încât își permit să aloce resurse pentru creștere.

    Declinul insectelor este un proces global observat în ultimele decenii.

    10 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Fiecare trandafir are spinii lui. Sau, mai degrabă, fiecare trandafir are înțepătura lui, o proiecție ascuțită a pielii plantei care poate servi ca factor de descurajare pentru ierbivore, dar care face și cultivarea trandafirilor mai dificilă.
    După ploile intense care au provocat inundații în sudul Braziliei, cercetătorii de la Centrul de Cercetări Paleontologice al Universității Federale din Santa María, Rio Grande do Sul, Brazilia, au efectuat o descoperire a mare relevanță pentru paleontologia mondială.
    O echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, Universitatea Națională Australiană, Agenția Națională de Știință a Australiei și Universitatea din Melbourne a găsit dovezi că coevoluția este legată de speciație, studiind cursa evolutivă dintre cuci și păsările gazdă pe care le exploatează.
    Știința încă nu știe de ce au dispărut oamenii de Neanderthal: dacă au fost eliminați violent de Sapiens, dacă au fost lipsiți de resursele lor naturale, dacă au fost contaminați de boli sau toate la un loc.
    Descoperirea unei fosile masive de șarpe în India sugerează că șerpii giganți au cutreierat cândva regiunile mai calde ale Pământului alături de diverse alte creaturi, spun cercetătorii.
    Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au reușit, pentru prima dată, să inducă nașterea virgină la un animal care se reproduce de obicei sexual.