Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Porcii ar putea deveni donatori de organe pentru om
Cercetătorii de la Harvard Medical School din Boston, Statele Unite, au modificat zeci de gene la porc, pentru a permite ca organele lor să fie transplantate la oameni. Virusurile încorporate în genomul de porc, care puteau să provoace boli la pacienţii umani, au fost dezactivaţi.
Retrovirusurile porcine endogene (PERV), molecule responsabile de boală, au fost identificate la porci cu peste un deceniu în urmă, împiedicând utilizarea porcilor pentru transplant, în condiţiile în care organele acestora, inima, rinichii, ficatul, sunt apropiate ca mărime de cele ale corpului uman.
În noile cercetări, peste 60 PERV, care fac parte din genomul de porc şi nu pot fi tratate, au fost dezactivate în embrioni.
O altă problemă pentru oamenii de ştiinţă a fost posibilitatea respingerii organelor transplantate de la porc, de către sistemul imunitar uman.
Pentru a preveni acest lucru, cercetătorii au modificat, de asemenea, mai mult de 20 de gene într-un set separat de embrioni de porc.
Cromozomii modificaţi includ unul care codifică proteinele de pe suprafaţa celulelor de porc, despre care se ştie că pot declanşa un răspuns imunitar uman sau pot cauza cheaguri de sânge.