Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Postul, bun pentru sănătate

    Postul ţinut regulat poate aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât să ajute la pierderea câtorva kilograme din greutate. Bazându-se pe un nou studiu, cercetătorii sugerează că postul la intervale regulate poate îmbunătăţi longevitatea şi poate scădea riscul de boli cronice.



    Postul, bun pentru sănătate. Foto: NIH


    Ei au observat că acest regim alimentar cu o dietă cu proteine şi calorii reduse pentru minim 5 zile într-o lună, cu 3 dintre ele legate, ar putea face minuni.

    El poate duce la o reducere semnificativă a riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, boli de inimă şi cancer.

    Postul intermitent este destul de bine cunoscut şi înseamnă că energia primită prin alimente este semnificativ mai mică pentru o zi sau două în fiecare săptămână.

    Acest lucru ajută în sprijinirea organismului de a accesa depozite de grăsime şi duce la pierderea în greutate,.

    Cercetătorii nu au prezentat postul ca pe un leac magic care ajută pe cineva să piardă în greutate instantaneu sau să trăiască mai mult.

    Participanţii din grupul testat au devenit mai subţiri la sfârşitul celor trei luni de studiu şi au prezentat o reducerea semnificativă a nivelului de zahăr din sânge, împreună cu o reducere a factorilor de risc care conduc la boli de inimă.

    Nu toţi cercetătorii sunt însă de acord cu postul sau cu dietele.

    Ei susţin că în ciuda pierderii în greutate şi regenerării celulelor, postul are propriile sale dezavantaje şi există o mulţime de markeri de îmbătrânire sau de cancer care au rămas neafectaţi după aceste diete.

    26 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu făcut de cercetătorii de la St. Michael’s Hospital din Canada arată că, prin consumarea unei porţii pe zi de fasole, mazăre, năut sau linte, se poate reduce semnificativ colesterolul rău şi, pe termen lung, riscul de boli cardiovasculare.
    Oamenii de stiinţă au descoperit cum poţi să slăbeşti fără să ţii cură de slăbire - este suficient să înlocuieşti alimentele cu conţinut ridicat de grăsimi, cu versiunile sărace în grăsimi ale aceloraşi alimente.
    Un recent studiu realizat la Oregon State University din Statele Unite sugerează că cea mai bună mâncare pentru sănătate este cea făcută la domiciliu.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Los Angeles Biomedical Research Institute a confirmat că extractul de usturoi reduce acumularea de plăci şi previne formarea unora noi în artere, ajutând la prevenirea progresiei bolilor de inima.
    O dietă în stil mediteranean, bogată în legume, nuci, peşte şi uleiuri, este mai bună în tratarea bolilor de inimă, decât medicamentele care scad colesterolul, conform unui studiu realizat la Neuromed Institute din Italia.
    Un nou studiu arată cum consumul a cel puţin o porţie de peşte pe săptămână scade, la unele persoane, riscul de a dezvolta Alzheimer.