Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Postul intermitent creşte durata de viaţă

    Manipularea reţelelor mitocondriale din interiorul celulelor prin restricţii dietetice sau prin manipulare genetică care mimează aceste restricţii, poate creşte durata de viaţă şi îmbunătăţi starea de sănătate, conform cercetărilor de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.



    Reţea mitocondrială în două celule umane.


    Studiul face lumină asupra biologiei de bază implicate în declinul în timp al capacităţii celulelor de a procesa energie, ceea ce duce la îmbătrânire şi la boli legate de vârstă, precum şi asupra modului în care intervenţiile, cum ar fi perioadele de repaus alimentar ar putea promova îmbătrânirea sănătoasă.

    Mitocondriile, structurile producătoare de energie din celule, există în reţele care îşi modifică dinamic forma în funcţie de cererea de energie. Capacitatea lor de a face acest lucru scade odată cu vârsta, dar impactul pe care aceasta îl are asupra metabolismului şi funcţiei celulare a fost până acum neclar.

    În acest studiu, cercetătorii au arătat o legătură cauzală între modificările dinamice ale reţelelor mitocondriale şi longevitate.

    Oamenii de ştiinţă au folosit Caenorhabditis elegans, viermi nematode, care trăiesc doar două săptămâni şi permit astfel studiul îmbătrânirii în timp real în laborator.

    Reţelele mitocondriale din interiorul celulelor comută de obicei între stările fuzionate şi cele fragmentate.

    Cercetătorii au descoperit că restricţionarea dietei sau mimarea restricţiei dietei prin manipulare genetică a unei proteine ​​de detectare a energiei, a menţinut reţelele mitocondriale într-o stare fuzionată sau "tinerească".

    În plus, au descoperit că aceste reţele tinere au crescut durata de viaţă prin comunicarea cu organite numite peroxizomi pentru a modula metabolismul grăsimilor.

    Dacă s-ar bloca mitocondriile într-o singură stare, s-ar bloca complet efectele postului sau restricţiei dietetice asupra longevităţii.

    S-a demonstrat anterior că stările cu consum redus de energie, cum ar fi restricţiile alimentare şi postul intermitent promovează o îmbătrânire sănătoasă. Noua descoperire deschide noi căi în căutarea de strategii terapeutice, care vor reduce probabilitatea de a dezvolta boli legate de vârstă.

    11 MARTIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Vegetarienilor li se spune de multe ori că alimentația lor este deficientă în proteine. O analiză bazată pe baza de date alimentară a USDA care oferă conținutul nutrițional pentru mii de alimente și RDA, demonstrează altfel.
    Renunţarea la micul dejun este asociată cu un risc crescut de ateroscleroză sau cu întărirea şi îngustarea arterelor datorită acumulării de plăci, potrivit cercetărilor efectuate la Friedman School of Nutrition Science and Policy a Universităţii Tufts, Statele Unite.
    Firma Mars, care produce pe lângă celebrele dulciuri şi sosul pentru pastele Dolmio şi orezul Uncle Ben's, a declarat că unele dintre produsele sale ar trebui consumate doar o dată pe săptămână, din cauza conţinutului mare de sare, zahăr sau grăsimi.
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a arătat că un consum prelungit de ulei de floarea-soarelui sau de peşte afectează în mod negativ ficatul şi provoacă modificări care pot duce la steatohepatita nonalcoolică.
    Bărbaţii care mănâncă peste 10 portii de roşii pe săptămână au un risc cu 18 la sută mai mic de a dezvolta cancer de prostată, conform unor noi studii.
    Multe persoane cred că îndulcitorii sintetici le ajută să piardă în greutate, dar s-a constatat că aspartamul, înlocuitorul comun pentru zahăr, blochează funcţia unei enzime esenţiale pentru prevenirea obezităţii.