Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Postul intermitent duce la efecte semnificative asupra intestinelor şi creierului
Oamenii de știință de la Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Boli Geriatrice din China au demonstrat că restricția calorică intermitentă are ca rezultat modificări semnificative atât în intestine, cât și în creier.
Studiul, care a implicat 25 de voluntari obezi pe o perioadă de 62 de zile, a folosit un regim de restricție energetică intermitentă - controlând cu atenție aportul de calorii şi perioadele de post.
Participanții au înregistrat în medie o pierdere în greutate de 7,6 kilograme, sau 7,8 la sută din greutatea lor corporală.
În plus, cercetătorii au observat modificări în regiunile creierului asociate cu obezitatea și în compoziția bacteriilor intestinale.
În timp ce mecanismele exacte care conduc aceste schimbări rămân neclare, studiul confirmă legătura strânsă dintre intestin și creier.
Acesta sugerează că țintirea unor regiuni specifice ale creierului ar putea ajuta la reglarea aportului de alimente.
Scanările prin rezonanță magnetică funcțională au dezvăluit modificări ale activității creierului în zonele pentru reglarea apetitului.
În plus, probele de scaun și măsurătorile de sânge au indicat că modificările microbiomului intestinal au fost asociate cu aceste regiuni ale creierului.
Se crede că microbiomul intestinal comunică cu creierul într-un mod complex, în două direcții: microbiomul produce neurotransmițători și neurotoxine care ajung la creier prin nervi și prin sânge, iar creierul controlează comportamentul alimentar, în timp ce nutrienții din dietă modifică compoziția microbiomului intestinal.
Cu peste un miliard de oameni din întreaga lume afectați de obezitate, ceea ce crește riscul a numeroase probleme de sănătate, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, înțelegerea conexiunii creier-intestin ar putea spori semnificativ eforturile de prevenire și reducere a obezității.