Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Postul intermitent duce la efecte semnificative asupra intestinelor şi creierului

    Oamenii de știință de la Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Boli Geriatrice din China au demonstrat că restricția calorică intermitentă are ca rezultat modificări semnificative atât în ​​intestine, cât și în creier.



    Postul intermitent duce la efecte semnificative asupra intestinelor şi creierului. Foto: tasnimnews.com


    Studiul, care a implicat 25 de voluntari obezi pe o perioadă de 62 de zile, a folosit un regim de restricție energetică intermitentă - controlând cu atenție aportul de calorii şi perioadele de post.

    Participanții au înregistrat în medie o pierdere în greutate de 7,6 kilograme, sau 7,8 la sută din greutatea lor corporală.

    În plus, cercetătorii au observat modificări în regiunile creierului asociate cu obezitatea și în compoziția bacteriilor intestinale.

    În timp ce mecanismele exacte care conduc aceste schimbări rămân neclare, studiul confirmă legătura strânsă dintre intestin și creier.

    Acesta sugerează că țintirea unor regiuni specifice ale creierului ar putea ajuta la reglarea aportului de alimente.

    Scanările prin rezonanță magnetică funcțională au dezvăluit modificări ale activității creierului în zonele pentru reglarea apetitului.

    În plus, probele de scaun și măsurătorile de sânge au indicat că modificările microbiomului intestinal au fost asociate cu aceste regiuni ale creierului.

    Se crede că microbiomul intestinal comunică cu creierul într-un mod complex, în două direcții: microbiomul produce neurotransmițători și neurotoxine care ajung la creier prin nervi și prin sânge, iar creierul controlează comportamentul alimentar, în timp ce nutrienții din dietă modifică compoziția microbiomului intestinal.

    Cu peste un miliard de oameni din întreaga lume afectați de obezitate, ceea ce crește riscul a numeroase probleme de sănătate, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, înțelegerea conexiunii creier-intestin ar putea spori semnificativ eforturile de prevenire și reducere a obezității.

    22 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat de Oregon Health & Science University din Statele Unite, indică faptul că acizii grași omega-3 din uleiul de pește ar putea încetini rata daunelor neurologice la adulții în vârstă cu risc crescut de boala Alzheimer, în ciuda impactului general limitat.
    Un studiu realizat pe femei în vârstă a comparat eficiența diferitelor programe de exerciții în îmbunătățirea și/sau menținerea diverșilor parametri cardiovasculari și funcționali, cum ar fi circumferința taliei, tensiunea arterială și rigiditatea arterială – un factor de risc pentru ateroscleroză.
    Demineralizarea dentară este o problemă importantă de sănătate și principala ei cauză este igiena orală deficitară și acumularea plăcii bacteriene în dentiție. Este un proces progresiv care, dacă nu este tratat, duce la complicații mai grave, cum ar fi infecțiile și pierderea dinților.
    Un nou studiu dezvăluie că, chiar și persoanele foarte sedentare își pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de deces precoce prin creșterea numărului zilnic de pași.
    Un studiu științific concluzionează că medicamentul antiretroviral lenacapavir de la Gilead Sciences are o eficacitate de 100% în prevenirea infecției cu HIV-1.
    Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, au descoperit că viteza vorbirii poate fi un indicator mai precis al sănătății creierului și al declinului cognitiv timpuriu decât dificultatea de a găsi cuvinte.