Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Postul poate proteja împotriva inflamației
Oamenii de știință de la Cambridge au descoperit modul în care postul ajută la reducerea inflamației – un efect secundar potențial dăunător al sistemului imunitar al organismului, care stă la baza unui număr de boli cronice.
Echipa descrie modul în care postul crește nivelul unei substanțe chimice din sânge cunoscută sub numele de acid arahidonic, care inhibă inflamația. Cercetătorii spun că poate ajuta și la explicarea unora dintre efectele benefice ale medicamentelor precum aspirina.
Oamenii de știință știu de ceva timp că dieta noastră – în special cea occidentală bogată în calorii – poate crește riscul de boli, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă, care sunt legate de inflamația cronică a organismului.
Inflamația este răspunsul natural al corpului nostru la răni sau infecții, dar acest proces poate fi declanșat și de alte mecanisme, inclusiv de așa-numitul „inflamazom”, care acționează ca o alarmă în celulele corpului nostru, declanșând inflamația pentru a ne proteja corpul.
Dar inflamazomul poate declanșa inflamația în moduri neintenționate – una dintre funcțiile sale este de a distruge celulele nedorite, ceea ce poate duce la eliberarea conținutului celulei în organism, unde declanșează inflamația.
Ceea ce a devenit evident în ultimii ani este că un inflamazom în special – inflamazomul NLRP3 – este foarte important într-o serie de boli majore, cum ar fi obezitatea și ateroscleroza, dar și în boli precum Alzheimer și boala Parkinson, multe dintre bolile de vârstă înaintată, în special în lumea occidentală”.
Postul poate ajuta la reducerea inflamației, dar cum anume, nu a fost clar.
Pentru a ajuta la răspunsul la această întrebare, o echipă condusă de profesorul Bryant și colegii de la Universitatea din Cambridge și Institutul Național pentru Sănătate din SUA a studiat probe de sânge de la un grup de 21 de voluntari, care au mâncat o masă de 500 kcal, apoi au postit timp de 24 de ore înainte de a consuma un a doua masă de 500 kcal.
Echipa a descoperit că restricționarea aportului de calorii a crescut nivelurile unei lipide cunoscute sub numele de acid arahidonic.
Lipidele sunt molecule care joacă roluri importante în corpul nostru, cum ar fi stocarea energiei și transmiterea informațiilor între celule. Imediat după ce indivizii au mâncat din nou, nivelurile de acid arahidonic au scăzut.
Când cercetătorii au studiat efectul acidului arahidonic în celulele imune cultivate în laborator, au descoperit că acesta reduce activitatea inflamazomului NLRP3.
Acest lucru a surprins echipa, deoarece se credea anterior că acidul arahidonic este asociat cu niveluri crescute de inflamație, nu cu scăderea.
Acest lucru oferă o explicație pentru modul în care schimbarea dietei noastre – în special prin post – ne protejează de inflamație, în special de forma dăunătoare care stă la baza multor boli legate de un conținut ridicat de calorii.
Cercetătorii spun că descoperirea poate oferi, de asemenea, indicii asupra unui mod neașteptat în care funcționează așa-numitele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina.
În mod normal, acidul arahidonic este descompus rapid în organism, iar aspirina oprește acest proces, ceea ce poate duce la o creștere a nivelurilor de acid arahidonic, care la rândul său reduc activitatea inflamasomului și, prin urmare, inflamația.
Profesorul Bryant a spus: „Este important să subliniem că aspirina nu ar trebui luată pentru a reduce riscul de boli pe termen lung fără îndrumări medicale, deoarece poate avea efecte secundare, cum ar fi sângerări de stomac, dacă este luată pe o perioadă lungă de timp."